Kayseri’de Ticaret; Anadolu’dan Selçuklu’ya Sergisi
Etkinlik Sergi
(Kayseri, 27 Eylül 2014 - 27 Mart 2015)
-
2020
Kayseri çevresi Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olup, şehrin 22 kilometre kadar kuzeydoğusunda Kültepe’deki Arkeolojik kazılarda ele geçen buluntular ve çivi yazılı tabletler, bir taraftan iskânın MÖ 3500’lere kadar indiğini, diğer taraftan da burada Asur ticaret kolonilerinin oluştuğunu göstermektedir. Çok erken dönemlerde kazandığı ticari kimliğini Kayseri, sonraki çağlarda (Hitit, Frig, Roma ve Bizans) da güçlendirerek sürdürmüştür. 1071’de Anadolu’nun Türklerin eline geçmesinden sonra, Akdeniz’de Antalya ve Alanya, Karadeniz’de Sinop ve Samsun gibi liman şehirleri milletlerarası ticari malların giriş ve çıkış kapısı olurken, Orta Anadolu’da Sivas, Kayseri ve Konya gibi şehirler doğudan, batıdan kuzeyden ve güneyden gelen tacirlerin alışveriş merkezi haline gelmiştir. İnşa edilen kervansaraylar ve yol ağları başta Kayseri olmak üzere orta Anadolu’nun ticari potansiyelini daha da güçlendirmiştir.
Kayseri, ticari ve kültürel zenginliğiyle Anadolu’nun en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Antikçağlardan beri ticari faaliyetiyle bilinen ve tanınan şehir, Erciyes Dağı’nın eteğinde doğu – batı ve kuzey-güney istikametinde ticaret yollarının buluşma noktasında, civardaki yerleşim yerleri ile rahat ulaşım imkânı olan, yeraltı su zenginliği, düz ovası ve halkının atasözlerine konu olan ticari yeteneğiyle üstün konumunu her zaman korumuştur.
Şehrin bu özelliğini öne çıkarmak amacıyla düzenlenen Kayseri’de Ticaret; Anadolu’dan Selçuklu’ya Sergisi’nde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden 29 adet, Kayseri Müzesi’nden 12 adet ve İstanbul’da yer alan Özel Haluk Perk Müzesi koleksiyonundan 48 adet olmak üzere toplam 89 eser teşhir edildi. Bu eserler arasında mühür, tablet, ağırlık ve terazi kefesi gibi ticaret hayatını yansıtan objelere yer verilmesi, sergiyi daha anlamlı hâle getirmektedir. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Selçuklu Uygarlığı Müzesi’nin destek vermesi ile gerçekleşen serginin danışmanlığını Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu yaptı. Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşması kapsamında, dönemin Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kayseri Büyükşehir ile muhtelif İl ve İlçe Belediye Başkanları, ÇEKÜL Vakfı üyeleri ve yaklaşık beş yüz davetlinin katılımıyla 27.09.2014 tarihinde açılan sergi, 27.03.2015 tarihine kadar ziyarete açık kaldı.
Referanslar
https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-107775/kayseride-ticaret-anadoludan-selcukluya-sergisi.html, (Erişim tarihi: 05.04.2020).