Kaynaşlı

YERLEŞİM MERKEZİ İlçe Yerleşimi

Yazılı tarih kaynaklarına göre, MS 395 yılına kadar uzanan köklü tarih boyunca çeşitli medeniyetleri ağırlamış olan topraklarımız, 1323 yılına gelindiğinde henüz yeni kurulmuş olan Osmanlı Devleti’ne bağlı olan ilk bölgelerden biri olduğu bilinmektedir. Kaynaşlı ilçesi Düzce ve Bakacak mevkiilerinde yer alan oldukça gür ormanlara sahip ve tarihi ipek yolu olarak adlandırılan güzergâh üzerinde yer almaktadır. 1704 yılında Osmanlı Devleti tarihi ipek yolunu kullanan insanların eşkıyalardan korunması ve güvenli hale getirilmesi için Şemsi Mustafa Paşa görevlendirilerek bölgedeki sık ormanlar açılmış ve ardından ortaya çıkan ovada Düzce-Kaynaşlı ovası oluşturulmuştur (www.kaynasli.bel.tr). Kaynaşlı, bağlı olduğu Düzce ilinin doğusunda yer almaktadır. Bolu Dağının eteklerinde yer alan ilçe bir vadi üzerinde konumlanmaktadır. Kaynaşlı doğusunda Bolu ili, batısında Düzce iline komşuluk ederken, güneyde Mudurnu ilçesine ve kuzeyinde de Yığılca ilçesine sınırı bulunmaktadır. Sahip olduğu sınırları içerisinde yer alan ovanın bitiminde yüksek ve dağlık arazilerine de sahiptir. İstanbul ve Ankara illeri arasında D-100 TEM otoyolu güzergâhı üzerinde bulunması da önemli hale getirmektedir (www.duzce.ktb.gov.tr). 

Kaynaşlı ilçesinin sahip olduğu coğrafi konumundan dolayı bir çok yayla, mesire alanı ve çeşitli turizme uygun rekreasyon alanları bulunmaktadır. Sahip olduğu doğal güzelliklerinden olan yaylara değinilecek olursak, Topuk Yaylası, Sakarca, İkizler, Eğrelti, Yeniyurt, Sinekli ve Yörükle yayları ilçe sınırları arasında bulunmaktadır. Mesire ve tabiat parklarına bakıldığında, Kurugöl Tabiat Parkı, Dipsizgöl Göleti, Gırgın Çayırı ve Yazlık Köyü piknik ve mesire alanları yer almaktadır. Turistik amaçla bulunan rekreasyon alanları ise Karaçalı Orhangazi Cuma Camii, Kaynaşlı Motor Sporları Merkezi, Saz Köy ve Kaynaşlı Bolu Dağı mevkiinde bulunan el sanatları ve yöresel tatlarından bahsedilebilir (www.duzce.ktb.gov.tr).  Bahsedilen bu turistik alanlarından en önemlisi olan Orhan Gazi Camii (Cuma Camii) 1330’lu yıllara dayanan göç dönemlerinden günümüze kadar gelmeyi başarmış ve halen ibadete açık bir şekilde bulunmaktadır. 

Kaynaşlı’ya ilk yerleşen Türk topluluklarından yaklaşık 500 yıl sonra, 1877-1878 tarihleri arasında Osmanlı Rus savaşları dönemine denk geldiğinden dolayı, Karadeniz’in doğusundan, Kafkasya ve Anadolu’dan Kaynaşlı’ya göç edenlerle birlikte nüfus güçlenmiştir. Kaynaşlı ev sahipliği yaptığı çeşitli kültüre sahip milletlerin “Kaynaşmasına” neden olmuştur. Kaynaşlı kütüğü altında il kayıtların 1904 yılında olduğu bilinmektedir. Ardından 1908 tarihine kadar Düzce ile birlikte Bolu Sancağına bağlı bir yerleşim olarak yer almaktadır. Kronolojik olarak devamında, 1944 yılında Düzce ilçesine bağlı olan Kaynaşlı 1968 yılında Belediye teşkilatının oluşturulmasının ardından 5 Mayıs 1968 yılında seçimler gerçekleştirilerek Kaynaşlı Belediyesi hayata geçirilmiştir. Kaynaşlı ilçe statüsünü 9 Aralık 1999 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 584 sayılı Kararname ile Düzce iline bağlı bir ilçe olmuştur (www.kaynaslı.gov.tr).

İlçede hâkim olan Karadeniz iklimi görülmektedir. Yazları serin kışları ise soğuk geçmektedir. Bölgeye yağışın en fazla ilkbahar ve sonbahar aylarında düşmektedir. İlçenin en yüksek tepesi olarak, Menekşe Tepesi 1577 rakım ile kabul edilmektedir. İlçenin sahip olduğu çeşitli dinlenme tesislerine ek olarak konaklama noktasında Topuk yaylasında yer alan bir adet tesis bulunmaktadır. Özellikle spor odaklı organizasyonlarda tercih ediliyor olması da destinasyonun bilinirliğini arttırmaktadır. Bölgeye ulaşım noktasında özellikle İstanbul ve Ankara ve İstanbul arasında yer alan Anadolu Otoyolu'nda Bolu Dağı mevkiinde bulunması ise ulaşılabilir olmasını arttırmaktadır.

Etiketler:
Referanslar

http://www.kaynasli.bel.tr/kaynasli/tarihce/, (Erişim tarihi: 31.01.2025); https://duzce.ktb.gov.tr/TR-211536/kaynasli.html, (Erişim tarihi: 31.01.2025); http://www.kaynasli.gov.tr/tarihi-cografiyapi, (Erişim Tarihi: 01.02.2025).