Kampüs Rekreasyonu

Kavram Rekreasyon

XX. yüzyılın başından itibaren, üniversite kampüs içi rekreasyon programları, öğrenciler tarafından kontrol edilen kuruluşlardan ayrılarak akademik birimlerin ve profesyonel spor birimlerinin gözetimi altına alındı. Kolejlerde veya üniversite kampüslerinde sağlanan rekreasyon hizmetleri, öğrencilerin üniversite hayatına ve üniversite deneyimlerine uyum sağlamalarına katkı sağlarken, aynı zamanda akademik başarılarına ve topluluk duygusu elde etmelerine de olanak sağlamaktadır. Üniversite deneyiminin bir parçası olan kampüs rekreasyon uygulamaları üniversite ve fakülte yaşamının genel refahı üzerinde de olumlu etkileri vardır.

Katılım teorisi, ders dışı etkinliklere katılmanın öğrencilerin başarısına katkıda bulunduğunu ileri sürer. Bu teoriye göre, bir üniversite öğrencisinin ders dışı etkinliklere katılımının artması sonucu, gerçekleşen öğrenim başarısı da artmaktadır. Özellikle, kampüs içi sportif rekreasyon uygulamaları öğrencilerin sosyalleşmelerine, okula bağlılıklarına, iyi arkadaş ilişkilerine, ders başarılarına, hareketli yaşam ile birlikte çeşitli sağlık risklerinin azaltılmasına katkılar sunarken, aynı zamanda bu etkinlikler öğrencileri anti sosyal tutumlar ve birtakım riskli davranışlara yönelimlerden de uzak tutmaktadır.

Öğrenciler, üniversite topluluklarında aktif olarak faaliyet gösterdiklerinde öğrenmeye daha fazla çaba harcayabildiğinden, öğrencilerin sınıf içinde ve dışında akranlarıyla aktivitelere katılımı öğrenme ve bilgilerin kalıcılığı ile pozitif olarak ilişkilendirilir. Öte yandan, üniversitelerin sosyal sistemlerinde entegrasyon eksikliği olduğu durumlarda ise bu durumun öğrencinin üniversite sosyal sistemine düşük bağlılık göstermesine ve hatta üniversiteden ayrılmasına dahi yol açabilir. Öğrencilerin ders dışı etkinliklere katılım göstermesi (örneğin, kampüs rekreasyonu), okul bittikten sonra dahi devam eden arkadaşlıklara imkan sağlayabilir. Kampüs rekreasyonunun önemini arttıran bir diğer konu eğitim kurumları arasındaki rekabettir. Bu nedenle, üniversite yönetimleri, kampüs rekreasyon uygulamalarını bir pazarlama aracı olarak kullanılabilmektedir. Bu nedenle, kampüs içi rekreasyon uygulamalarının hem öğrenciler üzerinde hem de kurum imajı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Henchy, A. (2011). The Influence of Campus Recreation Beyond the Gym. Recreational Sports Journal, 35: 174-181; Monica B. F., Melissa, N. C. ve Cara-Lynn, S. (2016). Value-Added University Services: The Importance of On-Campus Recreational Facilities, Services Marketing Quarterly, 37 (1): 24-35; Steven N. W., Angela J. W., Sylvia A. T. ve Jessica H. (2015). A Study of Women Administrators in Campus Recreation in the USA, Managing Sport and Leisure, 20 (1): 22-35.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kelly, J. R. (1989). Lesiure (Second Editör). New Jersey: Prentice Hall.