Kale Camii

Doğal ve Kültürel Miras Cami

Giresun kentindeki kalenin eteğinde yer alan Kale Cami, ilk ahşap olarak Hacı Muhiddin Ağa tarafından inşa ettirildiğinden dolayı Hacı Muhiddin Camii olarak da bilinmektedir. Giriş kapısı üzerinde bulunan kitabeye göre eser 1830 yılında Dizdarzade Ematullah Hatun tarafından yenilenmiştir. Hacı Mustafa Efendi 1913 yılında camiyi yeniden inşa ettirmiştir. Bahçe duvarında bulunan çeşmeyi 1924 yılında Dizdarzade Eşref Efendi yaptırmıştır.

Kare planlı bir alan üzerinde inşa edilmiş olan cami, tek kubbeli ve tek şerefeli, kesme taştan inşa edilmiştir. Şerefe kısmında, şerit biçiminde geometrik kıvrımlar ile oluşturulmuş bezemesi, palmet motifleri, yumurta dizisi bulunmaktadır. Camiye tek giriş kuzeyde bulunan iki yanı sütün ve taş lentolu, basık kemerli kapıdan sağlanmaktadır. Yekpare taş sütunlardan oluşan giriş kapısında bulunan işlemelerde ve iç mekândaki bezemelerde barok sanatı etkisi vardır. Mihrap ve ahşap malzemeden yapılmış olan minber aynı dönem özelliği göstermektedir. Mihrabın tüm yüzeyinde kıvrık ve dairesel süslemeler dikkat çekmektedir. Harim bölümünü örten kubbe yüksek kasnağa oturtulmuştur. Kubbenin hemen yanında Nusretiye camisindeki ağırlık kulelerine benzer kuleler bulunmaktadır.

Referanslar

Demirkan, Ö., Salbacak, S. (2018). II. Abdülhamid Dönemi İmar Faaliyetleri Çerçevesinde Giresun’da Son Osmanlı Camileri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11: 61; http://www.mustafacambaz.com/details.php?image_id=39281, (Erişim tarihi: 06. 06. 2020); https://kulturenvanteri.com/yer/kale-camii-giresun/, (Erişim tarihi: 06. 06. 2020); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/giresun/gezilecekyer/kale-camii, (Erişim tarihi: 06. 06. 2020).