İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali
Terminal, Havalimanı ve Liman Otobüs Terminali
(İzmir, 1998 – )
-
2020
İzmir, Halkapınar’da bulunan mevcut ana otobüs terminali ve Karabağlar’da bulunan küçük ölçekli terminalin zaman içinde ihtiyacı karşılayamaması ve trafiği olumsuz etkilemesi üzerine Işıkkent’de sanayi alanlarının bulunduğu bölgedeki geniş bir arazi üzerine yeni bir otobüs terminali inşa edilmesi gündeme geldi. Mimari projeleri Melih Karaaslan tarafından hazırlanan yapının ihalesi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yap-işlet-devret modeli ile 25.09.1996 tarihinde yapıldı ve yedi aylık hafriyat çalışmasından sonra 08.05.1997 tarihinde temeli atıldı. Terminal bağlantı yollarının tamamlanmasıyla beraber 14.12.1998 tarihinde İzmir Otobüs ve Terminal İşletmeleri Anonim Şirketi (İZOTAŞ) adıyla hizmete açıldı.
Mimari tasarımıyla post modern bir anlayışın hâkim olduğu terminal binasında en dikkat çekici yapı unsuru yeşile boyalı beton palmiyelerden oluşan üst örtüsüdür. Bu örtü yaz aylarında güneşten, kış aylarında yağmurdan korunan bir yarı açık alan yaratılmasını sağlamaktadır. Terminalde, gelen giden yolcu yoğunluğu iki ayrı kata bölünerek çözümlenmiştir. Bilet satış alanları, hediyelik eşya dükkânları, restoranlar, kafeteryalar ve bekleme salonları yay biçiminde planlanmış olan ana yapı altındadır. Ayrıca terminalde bir otel de bulunmaktadır. 150 bin metrekare arsa üzerinde 70 bin metrekare taban alanına sahip olan terminal, 120 bin metrekare kapalı alana 25 bin metrekare açık otoparka ve 30 bin metrekare yeşil alana sahiptir.
Otogar içerisinde 128 peron bulunmakta ve bunlardan 74 tanesi şehirlerarasıdır. Terminal içerisinde 86 yazıhane ve 195 firma ile hizmet vermekte ve yaz-kış ortalama 3.500 otobüs seferi düzenlenmektedir. Otogara şehir içi ulaşım Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs (ESHOT) ve İzmir Ulaşım Hizmetleri (İZULAŞ) belediye otobüsleri, dolmuş ve taksi ile sağlanabilmektedir. Terminalin İzmir çevre yolu ile direkt bağlantısı bulunmakta ve şehirlerarası yollara ulaşımı böylelikle kolayca sağlanmaktadır.
Referanslar
Kayın, E. (2013). İzmir Otobüs Terminali. İçinde; İzmir Kent Ansiklopedisi, Cilt-1 (ss. 336). İzmir: İzmir Büyükşehir Belediyesi; http://www.izotas.com.tr/Tarihce, (Erişim tarihi: 15.03.2020).