İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turist Rehberliği Yüksek Lisans Programı

Eğitim-Öğretim Yüksek Lisans Programı Turist Rehberliği

(İzmir, 2019 - )

2019/2020 öğrenim yılında kuruldu. Program, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Anabilim Dalı’na bağlıdır. Program dili Türkçe olmasına rağmen yabancı öğrenci kontenjanı da açılmaktadır. Programın tezsiz seçeneğinde üç yarıyıl, tezli seçeneğinde iki yarıyıl ders verilmektedir. Program kapsamındaki dersler, ilgili enstitünün bulunduğu İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'nin Balatçık/Çiğli Kampüsü'nde yürütülmektedir. Programın kurulduğu dönemdeki anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Zafer Öter’dir. Program bir profesör, iki doçent ve iki doktor öğretim üyesi ile açılmıştır.

Programın tezli kısmı turist rehberliği konusunda akademik araştırmalarda derinleşmeyi ve geleceğin turist rehberliği bölümleri akademisyenlerinin yetişmesini amaçlamaktadır. Bu nedenle, tezli programa sadece lisansını turist rehberliği alanında tamamlayanlar ve başka bir alanda lisans bitirmiş ancak turist rehberi ruhsatnamesine ile sektör tecrübesine sahip olanlar başvurma hakkına sahiptir. Tezli programa başvurmak için Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sözel puan türünden en az 60, yabancı dil düzeyi olarak da en az 75 puan şartları sağlanmalıdır. Tezsiz programa herhangi bir yabancı dil ve edebiyat bölümü veya öğretmenliği, mütercim tercümanlık, tarih, coğrafya, sanat tarihi, arkeoloji, mimarlık, konaklama işletmeciliği, seyahat işletmeciliği, turizm işletmeciliği ve otelcilik bölümleri, yiyecek-içecek işletmeciliği, turizm fakültesi bölümlerinden birinden lisans derecesiyle mezun olma şartı aranmaktadır. Turist rehberliği meslek yönetmeliği alanda yüksek lisans yapanlara ruhsatname vermeyi onayladığı için tezsiz program mezunları uygulama gezisi ve yabancı dil şartlarını da sağlayınca ruhsatname alıp sektörde çalışabilmektedir.

Tezli programdan başarıyla mezun olabilmek için öğrencilerin, toplam 60 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredisinden az olmamak koşuluyla, en az altı zorunlu ders, iki seçmeli ders, bir seminer dersi ve uzmanlık alan dersi ile 30 AKTS kredisinden az olmamak koşulu ile tez çalışmasını başarmış olması gerekmektedir. Tezsiz programdan mezun olmak için üç yarıyılda toplam 120 AKTS tutarında 15 zorunlu dersi ve 24 AKTS tutarında mezuniyet projesini başarmak gerekmektedir.

Programda ders veren öğretim üyeleri turizmde uzmanlaşmış, turist rehberliği alanında sektör deneyimi ve akademik yayınları bulunan öğretim üyeleridir. Tezli programın amacı, sayıları artmış olan turist rehberliği programına öğretim üyeleri hazırlamak ve alanın akademik araştırmalarını derinleştirmektir. Tezsiz programda ise nadir dillerde turist rehberi sayısını arttırmak ve turist rehberliğinde uzmanlaşma olanaklarını geliştirmek amaçlanmaktadır.

Referanslar

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turist Rehberliği Yüksek Lisans Programı (2019). Program Profili. https://sosyalbilimler.ikcu.edu.tr/AkademikKadro/Index/1001938, (Erişim tarihi: 17.01.2020); TUREB (Türkiye Turist Rehberleri Birliği) Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği, http://www.tureb.org.tr/tr/Page/Detail/62, (Erişim tarihi: 17.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://turizm.ikcu.edu.tr/AkademikKadro/Index/1164, (Erişim tarihi: 17.01.2020).