İzmir Etnografya Müzesi

Müze Etnografya Müzesi

(İzmir, 1987 - )

İzmir’in Konak ilçesinde faaliyet göstermektedir. Fransızlar tarafından 1831 yılında inşa edildi. Bina, o yıllarda vebalı hastalar için St. Roch Hastanesi olarak kullanıldı. Müze binası daha sonraki yıllarda Fransız halkı için manastır olarak faaliyetlerine devam etti. Müze binası, 1845 yılında onarım işlemleri tamamlanarak maddi durumu iyi olmayan bireyler için bakım evine dönüştürüldü. 1900’lü yıllarda sağlık müdürlüğü ve hıfzıssıhha müessesesi binası olarak kullanılmaya başlayan bina, 2 Aralık 1984 tarihinde etnografya müzesine dönüştürülmesi kaydıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Binanın restorasyon işlemleri 1985 ile 1987 yılları arasında sürdü. 1987 yılında restore işlemleri biten bina, İzmir Etnografya Müzesi olarak hizmet vermeye başladı.

Müze binası üç kattan oluşmaktadır. Müze teşhirinde İzmir ve çevre bölge halkının sosyal hayatı, örf ve adetleri ile ilgili eserler yer almaktadır. Müzede önemli kültürel birikimlerimizden olan nalıncılık, çömlekçilik, göz boncukçuluğu, tahta baskıcılık, halı dokumacılığı ve keçecilik gibi el sanatlarına ait unsurlar bulunmaktadır. Bu müze kapsamında bahsi geçen el sanatlarının nasıl üretildiklerine ait temsiller yer almaktadır.

Müzenin birinci kat teşhir salonunda; Zeybek kıyafetleri ve aksesuarları, şerbetçi mesleğiyle ilgili malzemeler ve deve güreşi fotoğrafları bulunmaktadır. Bu sergi katında çömlekçi ve tekneci atölyeleri ile keçecilik ve nalıncılık imalathaneleri bulunmaktadır. Bu katta bulunan salonda 1903 yılında işletilen İttihat Eczanesi’ne ait tüm araç gereçler ile tahta kalıp kumaş baskı atölyesi yer almaktadır.

Müzenin ikinci katında bulunan teşhir salonunda dokumalar, silahlar, gelin başı, mutfak eşyaları, gelin odası, nalıncılık ve deve güreşleri bölümlerini içerecek şekilde tasarlandı. İlk olarak, dokumalar bölümünde Ege Bölgesi’ne ait kilim, heybe, halı, önlük ve benzeri dokumalar sergilenmektedir. Bu bölümde, halı ve kilim dokuma stantları ile bu stantlarda üretildiği var sayılan ve Balıkesir, Bergama, Gördes, Uşak ve Yağcıbedir illerine ait halı ve kilim dokuma örnekleri bulunmaktadır. Diğer bir bölüm olan silahlar bölümünde eski dönemlere ait tüfek, tabanca, priştov ve filinta gibi ateşli silahlar ile ilkel silahlar (ok ve kılıç gibi) ve eski savaş kıyafetleri yer almaktadır. Gelin başı bölümünde, iğne oyalarından yapılmış gelin başı modelleri ve kadınlara ait takı modelleri gösterilmektedir. Müzenin ikinci katında yer alan teşhir salonunda yer alan bir diğer bölüm olan mutfak eşyalarında yemek tabakları, tencereler, tahta kaşıklar, su kapları ve el değirmenleri gibi mutfak araç ve gereçleri ziyaretçilerin ilgisine sunulmaktadır.

Oturma ve misafir odası olarak adlandırılan alan ise geleneksel bir Türk evini temsil yeteneğine sahiptir. Odanın yerleri geleneksel Türk halılarıyla kaplıdır. Bu odada, bir adet sedir ve bu sedirin üzerinde evin annesi ve çocuğu yer almaktadır. Gelin odasının oluşturulma amacı yeni kurulan bir yuvayı temsil etmesidir. Bu odada eşyalar yeni olmakla beraber, çeyiz sandıkları, halılar ve pek çok farklı eşya bulunmaktadır. Müzeyi ziyaret edecek bireyler haftanın her günü 8:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaretlerini gerçekleştirebilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://izmir.ktb.gov.tr/TR-77101/izmir-etnografya-muzesi.html, (Erişim tarihi: 01.11.2020); İzmir Etnografya Müze Müdürlüğü (2020). İzmir Etnografya Müzesi. İzmir: İzmir Etnografya Müze Müdürlüğü.