"İstanbul Halkının Hizmet Sektörüne Dönük Talebi" Başlıklı Araştırma

Araştırma Yayınlar Rapor

(İstanbul, 1994)

Araştırmanın amacı İstanbul’da yaşayan ailelerin sağlık, ulaşım, kültür sanat, eğlence gibi hizmet tüketim eğilimlerini, memnuniyetlerini ve bu tür harcamalara bütçeden ayırdıkları payları saptamaktır. Çalışmanın örneklemi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sınırları içinde yaşayan toplam 1002 ailedir. Araştırmada, aileleri temsilen aile reisleri ile zorunlu durumlarda ise aile reisleri ya da ailenin bir diğer ferdi ile görüşüldü.

Araştırmada, standart bir soru formu aracılığıyla yüz yüze görüşmeler yapılarak bilgi toplandı. Daha sonra anketlerin tümü birebir kontrole tabi tutuldu. Anketlerin güvenirlik saptandıktan sonra tüm anketler tek tek elden geçirilerek açık uçlu ve yan açık uçlu sorular döküldü, bilgisayara giriş için uygun başlıklar içeren bir mastar hazırlandı. Son olarak da soru formları yeniden elden geçirilerek açık uçlu sorular mastara uygun olarak kodlandı. Daha sonra kodlanan anketler bilgisayar programı yardımıyla tablolara dönüştürüldü. Sorulara verilen genel yanıtları gösteren frekans tablolarının yanı sıra, her sorunun aile reisinin yaşı, eğitimi, mesleği ve ailenin geliri değişkenlerine göre de çapraz tablolar düzenlendi.

Araştırma, hizmet sektörünün belli kesimlerinde kullanıma sunulan ürünlere karşı İstanbul halkının tercihlerini ve davranış biçimlerini saptama amacını taşımaktadır. Araştırmada hizmet sektörü, 1-sağlık hizmetleri, 2-şehiriçi toplu ulaşım, 3-şehirlerarası ulaşım, 4-kültür-sanat, 5-eğitim, 6-posta-telefon-telgraf, 7-bankacılık, 8-sigortacılık, 9-turizm ve tatil, 10-eğlence alt sektörleri itibariyle ele alınmakta ve bu alt sektörlerde sunulan değişik ürünlere dönük tercihler irdelenmektedir.

Kamu-özel ayrımı gerekli olduğu noktalarda yapılmış ve bu açıdan da tercih ve kullanım farklılıkları yansıtılmaya çalışıldı. İstanbul halkının hizmet sektörü ürünlerine dönük davranışlarını irdelemenin yanı sıra, araştırmada bu ürünlere aile bütçesinden ne ölçüde pay ayrıldığı da saptanmaya çalışıldı. İstanbul ailelerinin satın aldıkları hizmetlerden duydukları memnuniyet düzeyi araştırmada irdelenen hususlardan bir diğeridir.

Toplam 234 sayfadan oluşan kitabın ilk 23 sayfasında araştırmanın amacı, örneklem ve yöntemi, araştırmanın uygulandığı örnekleme ilişkin istatistiki bilgiler ile alt sektörler itibariyle elde edilen bulgular yer almaktadır. Kitabın kalan diğer kısımlarında araştırmada kullanılan istatistiksel bilgiler ve ulaşılan sonuçların gösterildiği tablolar yer almaktadır.

Referanslar

Berksoy, T. ( 1994). İstanbul Halkının Hizmet Sektörüne Dönük Talebi. İstanbul: İTO Yayınları.