İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm Rehberliği

(İstanbul, 2016 - )

03.03.2016 tarihli toplantı ve 2547 Sayılı Kanunun 2880 Sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi ile 2809 Sayılı Kanun’un 3. maddesi uyarınca, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından uygun görüldü. Amacı, güncel, bilimsel, kaliteli bir eğitim öğretim programı sağlamak ve program sayesinde gelişen turizm sektörü içerisinde Türkiye’yi tarihi, coğrafyası ve kültürüyle tanıtabilecek, dünya turizmindeki güncel gelişmeleri takip ederek ulusal kimliğini evrensel değerlerle ilişkilendirebilecek, alanındaki kural ve mevzuatlara hakim, bilgi teknolojilerini iyi derecede kullanabilen, yönetim ve organizasyon becerisi gelişmiş, çözüm odaklı, araştırmacı, hoşgörü, saygı ve dürüstlük gibi değerlere sahip, iletişim gücü kuvvetli ve sürekli gelişime açık kaliteli turist rehberleri yetiştirmektir.

2016-2017 öğretim yılında faaliyetine başlayan Bölüm, İstanbul Avcılar ilçesi J Blok yerleşkesindedir. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavında dil puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Dört yıllık lisans programı boyunca öğrenciler, İktisada Giriş, Felsefeye Giriş, Hukuka Giriş, Siyaset Bilimine Giriş, Sosyolojiye Giriş gibi temel alan dersleri ilk yıl almaktadırlar. Ayrıca ilk sene içerisinde Genel turizm, Turizm Mevzuatı, Turizm Coğrafyası ve Turizm Rehberliği alan dersleri yer almaktadır. İkinci yıl, Sanat ve Uygarlık Tarihi, Davranış Bilimleri, Turizm sosyolojisi gibi alan derslerinin yanı sıra yabancı dil gelişimini sağlayacak Mesleki İngilizce dersi yer almaktadır. Öğrenciler, üçüncü yılın başlangıcıyla hem bölümleri hakkında genel bilgi sahibi olabileceği hem de daha detaylı bilgi edinebileceği alan derslerini seçebilecek düzeye gelmiş olmaktadırlar. Üçüncü yarıyıl itibariyle öğrenciler zorunlu ve bölüm seçmeli derslerini almaya başlamaktadırlar. Öğrencilerin diğer toplumlarla bağ kurabilmesi ve bu sayede bölüm amaçlarının gerçekleştirilmesi için Çince, Arapça, Fransızca, Rusça, İspanyolca seçmeli dersleri ilave edilmektedir.

Ayrıca müfredatlarında zorunlu olarak staj bulunmamasına rağmen; turist rehberi olabilmek için Turist Rehberleri Birliği tarafından düzenlenen geziye katılma zorunlulukları vardır. Turizm Rehberliği Bölümü müfredatı AQAS kalite kurumu uzman heyetleri tarafından ayrıntılı incelenerek akrediteye edilmeye uygun bulundu. Uluslararası yaklaşıma önem veren Bölüm, uluslararası akreditasyon ve yabancı üniversitelerle imzaladığı protokoller ile öğrenci ve mezunlarına dünyanın her yerinde eğitimine devam etme ve işe yerleşme imkânları sunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Çavuş, Ş., Ege, Z. ve Çolakoğlu, O. E. (Editörler). (2013). Türk Turizm Tarihi Yapısal ve Sektörel Gelişim (İkinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık: 224-233; Hacıoğlu, N., Kaşlı, M., Şahin, S., Tetik, N. (2008). Türkiye’de Turizm Eğitimi. Ankara: Detay Yayıncılık: 49-53; İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tanıtım Kataloğu. (2019). 58-60; https://iisbf.gelisim.edu.tr/bolum/turizm-rehberligi-170, (Erişim tarihi: 01.11.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://iisbf.gelisim.edu.tr/bolum/turizm-rehberligi-170, (Erişim tarihi: 01.11.2019).