Isparta Şehirlerarası Otobüs Terminali
Terminal, Havalimanı ve Liman Otobüs Terminali
(Isparta, 1976 – )
-
2020
Taşımacılık sektöründeki ve teknoloji alanındaki gelişmeler sonucu ulaştırma araçlarının kullanılmasıyla birlikte Isparta’nın merkezinde bulunan Kutlubey Mahallesi’nde küçük ölçekli bir garaj kuruldu. Garaj, 1965 yılından sonra dönemin Başbakan’ı Süleyman Demirel’in, Belediye Başkanı Fuat Uyar’ın, Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Tokoğlu’nun ve iş insanı Şevket Demirel’in yardım ve katkıları ile kullanıma açıldı. Bölgede meydana gelen kentleşme, artan yolcu sirkülasyonu ve faaliyetlerin yeterli ölçüde gerçekleştirilememesi gibi nedenlerle Bahçelievler Mahallesi’ne taşınan otobüs terminalinin temelleri 1969 yılında atıldı, 1976 yılında ise tamamlanarak Isparta Şehirlerarası Otobüs Terminali adı ile faaliyet göstermeye başladı. Uzun yıllar mevcut haliyle faaliyet gösteren Terminal, ticari ve idari personelin çalışma ortamının iyileştirilmesi ve yolcuların sunulan hizmetlerden daha iyi şekilde yararlanabilmesi için 2008 yılında revize edildi. Revizyon dâhilinde terminalde bulunan giriş ve çıkış kapılarının yerlerinin değiştirilmesi, dükkânların yenilenmesi gibi işlemler gerçekleştirildi. Terminalin 7.111 metrekare açık alan, 5.200 metrekare kapalı alan olmak üzere toplamda 12.311 metrekare alanı bulunmaktadır. Bu alan içerisinde bir tanesi kullanım dışı olan 19 adet peron mevcuttur. Otogar içerisine özel araç girişi yapılmamaktadır.
Terminal dâhilindeki alanlarda istihdam edilen yaklaşık 200 personel bulunmaktadır. Terminal içerisinde 20 adet hediyelik eşya mağazası, dört adet çay ocağı, altı adet lokanta, bir adet pastane, üç adet kafeterya, iki adet kuaför salonu, bir adet taksi yazıhanesi, içerisinde 43 adet şehirlerarası otobüs firması barındıran 16 adet terminal yazıhanesi, bir adet kıraathane, iki adet market, bir adet kırtasiye-oyun salonu, bir adet mescit, bir adet tuvalet, bir adet bebek emzirme odası, bir adet emanet noktası gibi birimler bulunmaktadır. Bir adet zabıta amirliği, bir adet trafik kontrol noktası, bir adet zabıta kontrol noktası, iki adet güvenlik birimi ve mali hizmetler bünyesinde bulunan tahsildar ekibi gibi idari birim ve çalışanlar bulunmaktadır. Asker ve öğrenci yolcu taşınması dışında günde ortalama 200 otobüs seferi yapılmaktadır. Yolcuların şehir içine ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla bazı otobüs firmaları tarafından ücretsiz servis hizmeti sağlanmaktadır. Otogarın şehir içi ile erişimi karayolu toplu taşıma araçlarıyla yapılmaktadır.
Referanslar
Çapan, R. ile 11.03.2020 tarihli görüşme. (Görüşen: B. Aşıroğlu); Koç, M. (1983). Baris-Hamit-Hamitâbât: Tüm yönleri ile Isparta. Isparta: Türk Köyü Yayınları.