Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
-
2019
16.04.2003 tarihinde ve 4848 sayılı yasa gereğince Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi sonucu kuruldu. Misyonu, “Türkiye’nin evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin sürdürülebilir korunmasını sağlayarak yaşatmak ve tanıtmak, toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve Türkiye’nin dünya turizminden alacağı payı artırmaktır.” Müdürlüğün bünyesinde bağlı birimler arasında müzeler, kütüphaneler ve Eğirdir Turizm Danışma Bürosu yer almaktadır. Müzelerin içerisinde Isparta, Uluborlu, Yalvaç müzeleri başta olmak üzere, Prof. Dr. Turan Yazgan Halı ve Kilim Müzesi ile Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi gibi özel müzeler de yer almaktadır. Ayrıca il genelinde 29 adet halk kütüphanesi bulunmakta olup, bunlardan dördü müdürlük statüsünde faaliyet sürdürmektedir.
Müdürlüğün Isparta’da ve çevresinde yetiştirilen tarım ürünleri arasında belirtmiş olduğu gül, lavanta, zambak, elma ve kiraz ekonomik girdi sağlaması bakımından oldukça önemlidir. Türkiye’de gülyağı üretiminde kullanılan gül çiçeklerinin yetiştirildiği bahçelerin yüzde 90’ı, dünyada ise yüzde 65’i Isparta’dan karşılanmaktadır. İlde 18 adet kozmetik sanayinde faaliyet gösteren firma bulunurken, yabancı sermaye iştirakli iki, özel sektöre ait üç ve Gülbirlik’e ait altı fabrikada gülyağı üretimi gerçekleştirilmektedir. Yöresel mutfak bakımından oldukça zengin olan ilde önemli sayılabilecek yiyecekler arasında kabune, borani, banak, Isparta kebabı, sazan dolması, nokul, çakal helvası ve keşkek yer almaktadır. Müdürlük tarafından il genelinde tanımlanmış turizm aktiviteleri ise kış sporları turizmi, at biniciliği, kırsal turizm, inanç turizmi, kamp ve çadır turizmi, yelken, kano gibi su sporları turizmi, mağara turizmi, sağlık turizmi, festival turizmi, göl turizmi, yayla turizmi, dağcılık ve yamaç paraşütü şeklindedir.
Isparta’nın gül ve lavanta bahçelerinin yanında, Eğirdir Gölü, Gölcük Tabiat Parkı, Davraz Kayak Merkezi, Yalvaç Pisidia Antiokheia, Kovada Gölü Milli Parkı, Şarkikaraağaç Kızıldağ Milli Parkı, Yenişarbademli Melikler Yaylası, Aksu Zindan Mağarası, Pınargözü Mağarası, Yazılı Kanyon ile çeşitli tarihi han, medrese ve camiler turizm sembolleri olarak görülmektedir. Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün öne çıkan faaliyetleri arasında acentalar ile görüşmeler, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi gibi ildeki üniversiteler ile çalıştay ve sempozyumların düzenlenmesi, sergi, fuar basılı ve görsel tanıtıcı yayınlar ve gezilerle ilin tanıtım faaliyetleri çeşitlendirilmiştir.
Referanslar
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4848.pdf, (Erişim tarihi: 20.11.2019); Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile 20.12.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: Zişan Korkmaz Özcan); https://isparta.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.11.2019); https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201136/turizm-yatirim-ve-isletme-bakanlik-belgeli-tesis-istati-.html, (Erişim tarihi: 15.11.2019); https://biruni.tuik.gov.tr/ilgosterge/?locale=tr, (Erişim tarihi: 20.11.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://isparta.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.11.2019).