İskele Camii

Doğal ve Kültürel Miras Cami

Antalya Kaleiçi Yat Limanı’nda bulunan İskele Camii, kitabesinde yazılana göre II. Abdülhamid döneminde, Hüseyin Kenan Paşa ve Ahmet Şakir Efendi tarafından halkın yardımları ile yaptırılmıştır. 1903 yılında inşa edilen caminin mimarı bilinmemektedir. Cami 1952 yılında halk tarafından onarılmış, son olarak Kaleiçi restorasyon çalışmalarında yeniden düzenlenmiştir. Konumu tam olarak bilinmemekle birlikte Selçuklu döneminde mevcut caminin bulunduğu civarda mahalleye adını veren Mescid-i Limon (Liman) adında bir cami yer almaktadır.

İskele Camii kesme taştan yapılan altıgen plan üzerine inşa edilmiştir. Alında su kaynağı bulunan yapının ibadet alanı altı adet basık kemer ile yükseltilmiştir. Kıyıya yakın konumlandırılan yapının su baskınlarından korunmak için yükseltildiği düşünülmektedir. Yapının altındaki su kaynağına doğu ve batı yönlerindeki dört basamaklı merdivenler ile inilmektedir. Yapının kuzey doğu cephesinde yer alan merdivenlerden ibadet alanına çıkılmaktadır. Alt katta kemerlerin olduğu duvarın kalınlığı 60 santimetredir. Bu kalınlık üst kattaki ibadet alanında 30 santimetreye düşmektedir. Yaklaşık 23 metrekare alana sahip olan harim kısmında dört adet büyük ve simetrik pencere bulunmaktadır. Caminin iç mekânı sade ve aydınlıktır. Taş duvarları yalın bırakılan kiremitten örülen kubbesi ise beyaz boyanmıştır. Kıble cephesinde taş duvardan oyularak yapılan bir mihrap ve mihrabın yanında ahşap bir minber bulunmaktadır. İçeriden tek kubbe ile örtülen cami dışarıdan altıgen piramit biçimde kiremit kaplı kırma çatıya sahiptir. Caminin kütlesiyle orantılı biçime alçak bir minaresi bulunmaktadır. Ahşap minareye harim kısmının kuzey batısındaki kapıdan girilmektedir. Tek şerefeli minarenin silindirik gövdesi beyaz boyalıdır. İskele Camii boyutlarıyla hem de ayaklar üzerinde yükseltilen formu ile alışılan cami imajından farklılık göstermektedir. Bu özellikleri ile ilgi çekici bir yapıya sahip olan İskele Camii, tarihi değeri açısından ve Kaleiçi bölgesindeki konumu açısından Antalya için önemli bir turizm değeridir.

Referanslar

Emecen, F. (1991). Antalya. İçinde; Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (ss. 232-236). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı; Kılıç, S. (2015). Antalya’da Tek Kubbeli Cami ve Mescitler. Antalya: Antalya Büyükşehir Belediyesi Yayınları; Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2020). Kaleiçi, https://antalya.ktb.gov.tr/TR-67576/genel-bilgi.html, (Erişim tarihi: 09.02.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kılıç, S. (2015). Antalya’da Tek Kubbeli Cami ve Mescitler. Antalya: Antalya Büyükşehir Belediyesi Yayınları.