II. Beyazıd Köprüsü

Doğal ve Kültürel Miras

Kentin kuzeyinde, Yeni İmaret semti üzerinde Saraçhane Köprüsü ve Gazi Mihal Köprüsü arasında yer alan köprü aynı zamanda Yeni İmaret Köprüsü olarak da tanımlanmaktadır. Köprü, Sultan II. Beyazıd’ın Edirne’deki külliyesinin şehirle bağlantısını sağlamak üzere külliyenin bir parçası olarak inşa edilmiştir. Kitabesi bulunmayan yapının yakınındaki külliye ile birlikte (1484-1488) aynı tarihlerde inşa edildiği düşünülmektedir. Yapı, Mimar Hayrettin’in Edirne’yi süsleyen eserlerinden biri olarak dikkat çekmektedir.

Sultan II. Beyazıd Köprüsü, kesme taş malzemeden inşa edilen sivri kemerli bir köprüdür. Toplamda sekiz gözlü olup bu gözlerden iki tanesi küçük tahliye kemeri şeklindedir. Gülgün Tunç, köprü ile ilgili verdiği bilgilerde köprünün uzunluğunun 126.55 metre genişliğinin 5.60 metre olduğunu belirtmektedir. Bununla birlikte Cevdet Çulpan ise köprünün uzunluğunun 78 metre genişliğinin ise altı metre olduğunu yazmaktadır. Cevdet Çulpan eserinde, Beyazıd ve Yalnızgöz Köprüleri başlığı adı altında verdiği kısa ve genel bilgilerde, uzunluk ve genişlik bilgilerinin hangi köprüye ait olduğu anlaşılmamaktadır. Köprünün en büyük kemer açıklığı yaklaşık 10 metre civarındadır. Yapının sahip olduğu selyaranlar memba yönünde üçgen çıkıntılar şeklinde olurken mansap yönünde üç köşelidir. Edirne köprülerinde genellikle görülen tarih köşkü ile balkon unsurları bu yapıda yer almamakdır.

Son yıllarda geçirdiği onarımlarla dikkat çeken yapı, kesme taş işçiliği yanı sıra sanatsal özellikleri ile Edirne köprüleri içinde ön plana çıkan yapılar arasında gösterilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aslanapa, O. (1949), Edirne’de Osmanlı Devri Abideleri. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Enstitüsü; Bayık, A. (1973). Edirne. İstanbul: Mensucat Santral; Tunç, G. (1978), Taş Köprülerimiz. Ankara: Bayındırlık Bakanlığı; Çulpan, C. (1975). Türk Taş Köprüleri. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi; Peremeci O. N. (1939). Edirne Tarihi. İstanbul: Resimli Ay Matbaası.