-
2019
Artvin’in Hopa ilçesinde yer almaktadır. Müze binası XX. yüzyıl başlarına tarihlenen tescilli bir konaktır. Bina restore edilerek kültür evi ve müzeye dönüştürüldü. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapı zemin kat, bir normal kat ve çatı katı olmak üzere üç kattan oluşmaktadır. Arazide eğime oturmuş olarak konumlanan yapının zemin ve birinci katta iki ayrı girişi bulunmaktadır. Ana giriş kapısı ön cephede olup diğer giriş sol cephede bulunmaktadır. Yapının çatısı kırma çatı olup üzeri alaturka kiremit kaplıdır. Yapı cephelerinde kaba yontu taş ve göz dolma sistem görülmektedir. Yapı, yöresel mimaride XX. yüzyıl başlarında inşa edildi. Hopa Kültür Evi ve Müzesi’nin bahçesinde ve içerisinde geçmişten günümüze bulunduğu yöre insanının düşünüş, kültür, inanç, sosyal yaşam biçimini ve yeteneklerini ortaya koyan iki bini aşkın eser sergilenmektedir. Müze 2017 yılında ziyarete açıldı ve üç ortak tarafından işletilmektedir. Müzede bulunan eserlerin yüzde 80’i şahıslara aittir; yüzde 15’i Hopa’ya bağlı köylerden ve yüzde 5’i Gürcistan’ın Hopa ilçesine yakın yörelerinden getirildi.
Müze bahçesinde tarımla ilişkili eserler sergilenmektedir. Müzenin alt katı makam odası olarak kullanılmaktadır. İkinci kat ise etnografik eserlerin sergilendiği yedi oda ve bir salondan oluşmaktadır. Müzenin bahçesinde sergilenen en önemli eserler arasında düven, boyunduruk, kağnı, çanak-çömlek, turşu saklama küpleri, içki mayalama ve saklama küpleri, gıda saklama küpleri, el değirmeni taşları, su değirmeni taşları, dibek taşı bulunmaktadır. Müzenin içinde ise saç kesme makineleri, oymalı ahşap zincir, oğlak derisinden yapılmış barutçuk, çaydanlıklar, el işlemeli su matarası, radyolar, gramofonlar, motorlu ve pedallı motosikletler, aydınlatma ve marangozluk aletleri, av tüfekleri, hayvan postları ve günlük yaşamda kullanılan araç ve gereçler sergilenmektedir. Hopa Kültür Evi ve Müzesi, Osmanlı İmparatorluğu dönemi eserlerinin yanında, günümüze ait eserlerin de sergilendiği bölgenin en önemli müzelerinden biridir.
Referanslar
Buğrul, H. (2018). Artvin, Hopa Etnografya Müzesi Bahçesinde Sergilenen Eserler Üzerine Bir Çalışma, Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 10(19): 573-591; Karadeniz Kültür Envanteri (2019). Hopa Kültür Evi ve Müzesi, http://karadeniz.gov.tr/hopa-kultur-evi-ve-muzesi/, (Erişim tarihi: 19.12.2019); Lazca.org (2019). Hopa Müzesi, https://www.lazca.org/hopa/879-hopa-muzesi.html, (Erişim tarihi: 19.12.2019).