Her Şey Dahil Sistemi
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
Öğünlerde ve farklı zamanlarda sunulan yemekleri, çeşitli içecekleri, eğlence hizmetlerini ve diğer hizmetleri kapsayan ve tek bir fiyat ile sunulan bir konaklama paketidir. Her şey dahil sisteminin tek bir standart uygulaması mevcut olmadığı için uygulamada bazı istisnalar olabilmektedir. Örneğin, ala-kart restoran kullanımı ve oda servisi süreleri sınırlandırılabilmektedir. Fakat genel anlamı ile konaklama süresinde müşteriler yaptıkları ödeme dışında bir ödeme yapmadan tesisin sunduğu geniş yelpazeli hizmetlerden faydalanabilmektedir. Bu kapsamdaki konaklama işletmeleri, müşterilerinin birçok ihtiyacını tesis içerisinde karşılamaktadır.
Bu sistemin ilk örnekleri 1930’lu yıllarda İngiltere’de tatil kamplarıdır. 1950’li yıllarda dünyada Club Med bu sistemi dünya genelinde uygulamaya başladı. Yaygınlaşmada Alman ve İtalyan turizm işletmeleri önemli rol oynadı. 90’lı yıllarda popüler olmaya başlayan bu pansiyon türü, paket tura eklemli bir biçimde sunulduğundan potansiyel turistler için çekici oldu. Tek bir ödeme ile birden fazla hizmeti ek bir işleme gerek duymadan kullanabilme kolaylığı bu sistemin yaygınlaşmasında etkili oldu. Bu durum insanların daha az finansal risk algılamasında ve kendini güvende hissetmelerinde etkilidir. Türkiye’de bu sistemin ilk uygulayıcısı Marco Polo tatil köyüdür. Bunu takip eden yakın zamanlarda Magic Life bünyesinde uygulanan bu anlayış, zamanla yaygınlık gösterdi. Bu sistemin Türkiye’de gelişmesinde yabancı tur operatörlerinin ve uluslararası rekabetin ciddi bir etkisi oldu. Bu sistemin en yaygın olarak uygulandığı ülkelerden biri, Türkiye’dir.
Her şey dahilin uygulanması ile ilgili bir standart eksikliği mevcuttur. Mega, ultra vb. sıfatlar alabilen bu sistem, işletme bazında uygulamalarda bazı farklılıkları barındırabilmektedir. Örneğin bir pakette sadece yerli içecekler mevcutken, diğerinde yerli ve yabancı içecekler mevcut olabilmektedir. Bu noktada her şey kavramı sözcük anlamını tam karşılar şekilde kullanılmaktadır. Bir diğer eleştiri konusu, her şey dahil sistemdeki müşterilerin destinasyonda yer alan diğer çekiciliklere ilgi duymaması ve zamanının önemli bir kısmını otelde geçirmesidir. Bu gibi eksikleri olmasına rağmen, Türkiye turizminin tarihsel gelişiminde her şey dahil sistemin önemli bir yeri mevcuttur.
Referanslar
Çuhadar, M. ve Çuhadar, Y. (2017). Konaklama İşletmelerinde Herşey Dahil Sisteminin Yiyecek İçecek Yönetimi Üzerine Etkileri: Bodrum Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5 (4): 439-453; Otar, H. (2008). Konaklama İşletmelerinde Uygulanan Herşey Dahil Sisteminin İşgörenlerin İş Tatmini Üzerindeki Etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü; Tolay, L. (2012). Herşey Dâhil Sistemin Orta Öğretim Seviyesinde Turizm Eğitimine Etkileri, İşletme Araştırmaları Dergisi, 4(3): 82-96; Üner, M. M., Sökmen, A. ve Birkan, İ. (2006). Türkiye’de Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 17 (1): 35-50.