Ultra Her Şey Dahil

Her şey dahil konaklama konseptini uygulayan konaklama tesisleri, dünya genelinde tur operatörleri, seyahat acentaları ve turistler tarafından tercih edilmektedir. Tur operatörleri için her şey dahil paket turları satmak kârlılık, organizasyon ve pazarlama kolaylığı ile ölçek ekonomisinden yararlanma açısından cazip görülmektedir. Turistler de ödedikleri fiyat karşılığında alacakları hizmetleri önceden bildikleri, daha fazla hizmetten yararlandıkları ve öngörülemeyen ekstra harcama risklerini en aza indirebildikleri için her şey dahil sistemi tercih etmektedir. Özellikle, deniz-kum-güneş ağırlıklı tatil turizminin yoğun olduğu, zamanın büyük çoğunluğunun hatta tamamının tesis içerisinde geçirildiği, kitle turizmine dayanan kıyı bölgelerdeki büyük yatak kapasitelerine sahip otellerde ve tatil köylerinde her şey dahil sistemi uygulanmaktadır. Ancak, her şey dahil konaklama konseptinin içeriği konusunda bir tanım ve standart mevcut değildir.

Kendilerini rakiplerinden ayrıştırmak ve tüketiciler üzerinde çekim merkezi yaratarak rekabet avantajı sağlamak isteyen işletmeler, klasik her şey dahil, alkolsüz her şey dahil, her şey dahil plus, 24 saat her şey dahil, ultimate her şey dahil, imperial her şey dahil, maksimum her şey dahil, yüksek her şey dahil, mega her şey dahil, total her şey dahil ve ultra her şey dahil gibi isimlendirmeler kullanmaktadır. Bu kavram karmaşasının önlenebilmesi, tüketicilerin mağdur olmaması ve sistemin daha iyi işleyebilmesi için her şey dahil konseptinin içerik, hizmet çeşidi, sunum, uygulama saatleri ve mekanları gibi konularda standart oluşturulması gerekmektedir. Fakat her şey dahil konseptinin çok fazla ve değişik hizmet alanını kapsaması, tesislerin birbirinden farklı yapısal özellikler taşıması, farklı yönetim anlayışları ve tüketici tercihleri bu standartlaşmayı zorlaştırmaktadır. Nitekim, ultra her şey dahil konaklama konsepti sunan işletmeler bile ultra her şey dahil, ultimate ultra her şey dahil ve premium her şey dahil gibi isimlendirmelerle tesislerini pazarlamaktadır.

Ultra her şey dahil konaklama tesisleri, müşterilerine neredeyse 24 saat sınırsız yiyecek ve içecek hizmeti vermenin yanı sıra çeşitli spor, dinlence ve eğlence etkinliklerini de sunmaktadır. Standart her şey dahil ve ultra her şey dahil tesisler arasındaki temel fark, tesisin her şey dahil konseptini lüks konaklama ve yeme-içme ile birleştirmesidir. Standart odalar dahi diğer konaklama işletmelerine göre daha büyük ve konforludur. Bu otellerde jakuzi, daha fazla ve lüks yüzme havuzu, restoran, bar, spor ve eğlence etkinlikleri, spa, minibar gibi hizmetler sunulmaktadır. Ultra her şey dahil konsepti uygulayan tesisler genel olarak deluxe otel, tatil köyü olarak da anılmaktadır. Ultra her şey dahil konaklama sisteminde sabah kahvaltısı, geç kahvaltı, öğle yemeği, beş çayı içecekleri, atıştırmalık ikramları ve akşam yemeğinin yanı sıra belirli ithal alkollü içecekler, odalarda mini bar dolabının içerisinde bulunan atıştırmalık ve içecekler de konaklama ücretine dahildir. Dolayısıyla bu tesislerde yiyecek, içecek, dinlence, eğlence ve etkinlikler açısından herhangi bir kısıtlamanın bulunmadığı söylenebilmektedir. Ancak ultra her şey dahil sisteminde doktor, bebek bakıcısı, spa, su sporları gibi ücretli hizmetler de bulunmaktadır.

Referanslar

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeler Birliği. (2018). Herşey Dahil Sistemi Konseptler, https://aktob.org.tr/hersey-dahil-sistemi/, (Erişim tarihi: 25. 08. 2020); Boz, M. (2013). Impacts of All Inclusive Tours to Host Communities: Turkish Reviera Case. İçinde; The 5th International Conference: Changes in Social and Business Environment (ss. 22-30). Litvanya; http://www.mcgrouphotels.com/assests/acenta/arancia/fs-en-2017.pdf, (Erişim tarihi: 25. 08. 2020); Üner, M. M., Sökmen, A. ve Güler, D. (2007). Her Şey Dahil Sisteminde Farklı Uygulamalar ve Antalya Ölçeğinde Bir Araştırma, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1): 53-63.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Rayna, T. ve Striukova, L. (2009). Luxury without Guilt: Service Innovation in the All Inclusive Hotel Industry, Service Business, 3(4): 359-372.