Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kültür ve Turizm bakanlıklarının birleşmesi sonucu kuruldu (2003). Misyonu, “Gümüşhane’nin doğal, kültürel ve tarihi değerlerini ortaya çıkarmak, korumak, geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak ve toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak; turizmi çeşitlendirmek, pazarlamak, teşvik etmek, denetlemek; dinamik kültür ve turizm çalışmaları ile ilin dünya turizminde alacağı payı artırmak ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmaktır.” Vizyonu ise “İlin kültürel değerlerini yaşatan ve tanıtan, Gümüşhane ilini turizm alanında lider konumuna taşıyan bir kurum olmaktır.” Müdürlüğe bağlı olarak il ve ilçe halk kütüphaneleri ve müze müdürlüğü yer almaktadır.

Müdürlüğün 2016 yılında yayımlanan Gümüşhane Kültür Envanteriyle tespit edilen sekizi doğal varlık, 23 adedi sit alanı, 11 adedi tabiat parkı olmak üzere toplam 439 kültür varlığı bulunmaktadır. Bunlar içerisinde Müdürlüğün turizm envanterinde yer alan en popüler çekim merkezleri Karaca Mağarası, Limni Gölü, Tomara Şelalesi, Torul Kalesi Cam Seyir Terası ve Çağlayandibi Şelalesi olarak sayılabilir. Diğer kültür envanterleri arasında da geleneksel mutfak (gendime çorbası, pestil-köme, siron gibi) ve geleneksel el sanatları (zilli kilim, gudu, ala kilim gibi) yer almaktadır. Müdürlüğün il genelinde tanımlamış olduğu turizm faaliyetleri ise kültür turizmi, kış turizmi, yayla turizmi, mağara turizmi, inanç turizmi, dağcılık, kamp ve karavan turizmi, safari, yaban hayatı, atlı doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, bisiklet turları ve yürüyüş (trekking) turları/rotaları yer almaktadır.

Müdürlüğün diğer faaliyet alanları arasında acenta faaliyetlerinin denetimi, kazı çalışmaları ve restorasyon işlemlerini yürütmek yer almaktadır. 2019 yılının sonu itibariyle İl Halk Kütüphanesi inşaatı, Satala antik kenti kazı çalışması, İmera Manastırı restorasyonu, Gümüşhane Müzesi Bakım Onarım Yenileme çalışması, Kov Kalesi çevre düzenlemesi, Canca Kalesi restorasyonu, Satala antik kenti kazı çalışmaları, Süleymaniye Bölgesi sit alanıyla ilgili çalışmalar ve Santa-İmera-Krom Master Plan çalışmaları devam etmektedir. Diğer yandan Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane İl Kültür Turizm Müdürlüğü ortaklığında hazırlanan Gümüşhane Kültür Envanteri 2016 yılında yayımlanmış olup, ildeki tüm somut kültürel unsurları bir araya getiren kaynak bir kitap konumundadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdür Yrd. S. Çimen ile 24.11.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: E. Düzgün); https://gumushane.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 25.12.2019); https://www.kulturportali.gov.tr/, (Erişim tarihi: 24.12.2019); Gümüşhane Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2016). Gümüşhane Kültür Envanteri Kitabı. Gümüşhane: Gümüşhane Valiliği.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://gumushane.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 25.12.2019).