Gerontolojik Turizm
Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2020
Türk Dil Kurumu gerontolji kavramını yaşlılık bilimi olarak nitelendirmektedir. İleri yaşın ve bunun vücutta yarattığı değişimleri konu alan, yaşlanmanın süreçlerine odaklanan gerontoloji, bu süreçlerin sadece sosyal ve fiziki boyutlarına değil; toplumsal, ekonomik, hukuki, kültürel, tıbbi ve iletişim gibi farklı boyutlarının tamamına odaklanmaktadır. Dolayısıyla disiplinlerarası bir kavram olan gerontoloji, ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel boyutlarda bireyleri ve toplumu etkileyen turizm disiplini ile yakından ilişkilendirilebilir. Yaşam sürelerinin uzaması, ölüm oranlarının düşmesi ve yaşlı nüfusun giderek artması gibi gelişmeler bu bilimin ilerlemesini gerekli kıldığı gibi turizmde bu nüfusun varlığı, bu grubun turizm alanındaki ihtiyaçlarının göz önünde tutulmasını gerektirmiştir. Bu noktada gerontolojik turizm, yaşlı nüfusun turizm ihtiyaçlarına sadece tatil ihtiyacını giderecek şekilde değil alternatif turizm türleriyle birlikte kültürel, sağlık, wellness, medikal gibi farklı ihtiyaçları ve beklentileri de giderecek şekilde odaklanır.
Diğer bir ifadeyle gerontolojik turizm kavramı, yaşlıların yaşam biçimlerini ve sosyal varlıklarını turizm aktivitelerinin temeline alarak, bu yaş grubunun, turizm paydaşları olarak turizm faaliyetlerinden en verimli şekilde farklı boyutlarla yararlanabileceği bir sistemi tanımlar. Yaşlıların keyfi harcamalarının çoğunu, turizm ürününü de içeren tüketim ürünlerine ve hizmetlere harcadıkları bilgisinden yola çıkarak, gerontolojik turizminin turizm endüstrisinin önemli ayaklarından biri haline geldiği ve diğer turizm türleri arasındaki öneminin artmakta olduğu görülebilir.
Yaşlıların dahil olduğu turizm kapsamında yaşlı kavramı tam olarak tanımlanamamış olsa da gerontoloji literatürü kendi içinde tutarlı bir şekilde 65 yaş üzerini yaşlı olarak tanımlar. Bu grubun aktif çalışma hayatı sonrasında oluşan boş zamanlarını değerlendirme amacıyla gerçekleşen seyahatlerini tanımlayan üçüncü yaş turizmini de kapsayan, bunun yanında bu grubun farklı ihtiyaçlarını sağlık turizmi, kültür turizmi gibi boyutlarıyla da göz önüne alan gerontoloji turizmi, böylece yaşam kalitesinin (quality of life) artmasına katkıda bulunur.
Referanslar
Icoz, O. ve Uysal, M. (2019). Turizm Ansiklopedisi Türkiye Turizm ve Ağırlama Endüstrisinin Temel Kavramları. Ankara: Detay Yayıncılık; Kim, H., Woo, E. ve Uysal, M. (2015). Tourism Experience and Quality of Life Among Elderly Tourists, Tourism management, 46: 465-476; Pallauf, M., Meiners, N. ve Seeberger, B. (2011). Gerontological Approaches in Tourism Research Demonstrated in the Comparison between two European Regions, International Journal of Economics and Research, 2(5): 230-241; Tufan, İ., Tamer Köse, M. ve Ayan, F. (2017). Türkiye ve Üçüncü Yaş Turizmi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi, 1 (1): 29-36; Twigg, J. ve Martin, W. (Editörler.). (2015). Routledge Handbook of Cultural Gerontology. Routledge.