Gaziantep Şehirlerarası Otobüs Terminali
Terminal, Havalimanı ve Liman Otobüs Terminali
(Gaziantep, 1999 - )
-
2020
Türkiye’nin önemli tarım, sanayi ve ticaret kentlerinden biri olan Gaziantep’te bu alanlardaki gelişime paralel olarak ulaşım alanında da pek çok yatırımlar yapıldı. Türkiye’nin altıncı büyük şehri olan Gaziantep’te mevcut olan bu ekonomik potansiyel taşımacılık sektörünün de gelişmesine katkıda bulundu.
Terminal, ilk olarak Şehitkamil ilçesi İncilipınar Mahallesi’nde SANKO Hastanesi yanında bulunan bir alanda faaliyet göstermeye başladı. Ancak gelişen ve büyüyen şehirle birlikte kentin şehirleşme düzeni de değişti. Gelişen kentte bina sayısı arttı ve terminal binalar arasında sıkışık bir alanda kaldı. Bunun yanı sıra mevcut otobüs terminalinin büyüklük bakımından artan talebi karşılayamaması nedeniyle ve de şehirlerarası ulaşımın daha düzenli hâle getirilebilmesi amacıyla şehir merkezi dışında bulunan bir alanda yeni bir şehirlerarası otobüs terminalinin yapımına karar verildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyle Tepe İnşaat tarafından 1997 yılında Gaziantep Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin temelleri atıldı. 1999 yılında yapımı tamamlanan ve günümüzde de faaliyetlerine devam eden terminal, Gaziantep’in kuzeydoğu bölgesinde yer alan Şehitkamil ilçesinin sınırlarındaki Karacaahmet Mahallesi’nde bulunmaktadır. Terminal toplamda 8.500 metrekarelik alana sahiptir. 85 dönüm üzerine kurulu olan otogarın 10 dönümü kapalı alandır. Geri kalan alanlarda ise peronlar, müştemilatlar, cami, otobüs, minibüs park yerleri olarak kullanılmaktadır. Ayrıca terminalde 20’ye yakın güvenlik, 20’ye yakın temizlik elemanı, yedi kişilik gişe memuru, altı kişilik teknik ekip, iki kişilik muhasebe birimi ve işletme birimiyle beraber 54 kişilik bir çalışma ekibi görev almaktadır. Bununla birlikte terminalde yaklaşık olarak 23 otobüs firması faaliyet göstermektedir.
Terminal, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında kapalı teklif ihale usulüne göre satışa çıkarıldı. Terminalin yönetimini 60 ortaklı, dokuz kişilik yönetim ekibinden oluşan bir işletme devraldı. Terminalden şehir içine ulaşım, şehrin her bölgesine ulaşımın kolaylıkla sağlanabileceği altı farklı hata sahip toplu taşıma araçları ile gerçekleştirilmektedir.
Referanslar
https://www.e-yasamrehberi.com/otobus_firmalari/gaziantep_otogari_haritasi.htm, (Erişim tarihi: 10.08.2020); https://www.gaziantep27.net/otogara-gittiniz-mi-517779h.htm, (Erişim tarihi: 10.08.2020); https://www.haber7.com/guncel/haber/331603-gaziantep-otogari-satilik, (Erişim tarihi: 10.08.2020); https://www.tepe.com.tr/tr/taahhut/tamamlanan-projeler/ulasim/gaziantep-sehirlerarasi-otobus-terminali-7-12-2017-22-12-58, (Erişim tarihi: 10.08.2020).