GAP ve Turizm Sempozyumu
Etkinlik Sempozyum
(Gaziantep, 25 - 26 Aralık 1992)
-
2020
Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsayan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), fiziki ve ekonomik boyutlarıyla cumhuriyet tarihinin en büyük projesidir. GAP Bölgesi’nin yerli ve yabancı turiste açılabilmesi, bölge halkının turizm bilincinin artırılabilmesi ve bu kapsamda nelerin yapılabileceğinin ortaya çıkarılabilmesi amacıyla Turizm Bakanlığı’nca Gaziantep’te Birinci GAP ve Turizm Sempozyumu düzenlendi.
Birinci GAP ve Turizm Sempozyumu 25-26. 12. 1992 tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleştirilmiştir. Sempozyum, dönemin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Korel Göymen’in açılış konuşmaları ile başladı. 17 araştırmacının katılım gösterdiği 1.GAP ve Turizm Sempozyumunda üç oturumda toplam 17 bildiri sunuldu. Birinci oturum GAP’ta Turizm Potansiyeli ve Mevcut Turizm Hareketleri, ikinci oturum GAP Bölgesi’nde Önemli Turizm Potansiyelini Oluşturan Tarihi Kültürel Değerler ve üçüncü oturum ise Turizmin Bölgeye Getireceği Faydalar başlıklarından oluştu. Bu oturumlarda sunulan bildiriler ise; GAP ve Turizm, GAP Bölgesi’nde Mevcut Turizm Hareketleri ve Olanakları, GAP Kapsamında Bölgede Geliştirilecek Turizm Türleri, GAP Bölgesi’nin Turizm Potansiyeli ve Geleceğe Yönelik Beklentiler, GAP Bölgesi’nde Çevre SorunlarıTurizm Etkileşimi, Yatırım Yapılabilirliği Açısından GAP’ın Turizm Potansiyeli, GAP’ta Turizmin Yeri ve GAP’ın Gaziantep Turizmine Kazandıracağı Yeni Boyutlar, Adıyaman’da Turizm Nemrut Dağı, Şanlıurfa’nın Turizm Potansiyeli ve Yapılması Gerekenler, 'Harran', GAP Bölgesi’nde Turizm Potansiyeli: Yesemek Taşocağı Heykel Atölyesi, Hasankeyf Kazıları, GAP’ın Sosyo-Ekonomik, Sosyo-Kültürel, Sosyo-Politik ve Sosyo- Psikolojik Etkileri ve Turizmle İlişkisi, GAP Bölgesi’nde Turizmin Yaratacağı Ekonomik ve Sosyal Değerler, Şanlıurfa’da İklimle Dengeli TuristikRekreasyonel Alan Kullanım İlkelerinin Belirlenmesi, GAP Turizminin Ulusal Bütünleşmeye Olası Etkileri, Avrupa Topluluğunun Turizm Ağırlıklı Bölgesel Kalkınma Modellerinin GAP için Uygulanabilirliği şeklinde özetlenebilir. Sempozyum sonunda Turizm Bakanlığınca tüm bildirilerin yer aldığı Birinci GAP ve Turizm Sempozyumu adlı bildiri kitabı da basıldı.
Referanslar
Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü (1992), 1.GAP ve Turizm Sempozyumu, Gaziantep: Bugün Ajans Basım, Yayım, Reklamcılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü (1992), 1.GAP ve Turizm Sempozyumu, Gaziantep: Bugün Ajans Basım, Yayım, Reklamcılık.