-
2021
Müzeler, kültürel değer taşıyan unsurları korumak, incelemek, değerlendirmek ve sergilemek amacıyla toplum yararına, sürekli yönetilen kurumlardır. Batı’da koleksiyonların XVIII. yüzyılda topluma açılması; bir sistem çerçevesinde kurumsallaşmayı da gerektirdi. Günümüzde, ziyaretçi ve iletişim temelli bir yaklaşımla toplumla bütünleşmeyi hedefleyen müzeler, XIX ve XX. yüzyıllar boyunca hızla değişen bir gelişim sürecine girdi. Türkiye’de ise; öncelikle zengin tarihî ve kültürel mirasımızı korumayı hedefleyen müzeler, XIX. yüzyılın Batılılaşma çabalarının göstergesi olan “çağdaş bir kurum” olarak ortaya çıktılar. Ordu’nun Altınordu ilçesinde bulunan Fındığın Öyküsü Müzesi, şehrin köklü ailelerinden Sağra Ailesine ait konağa kuruludur. Üç katlı, tarihi bir binaya kurulan Fındığın Öyküsü Müzesi, Selimiye Mahallesi’nde bulunmaktadır. Yaklaşık iki dönümlük bir arazi üzerine kurulan müzede, görevli rehberler eşliğinde bilgilendirme çalışmaları da yapılmaktadır. Müzeye giriş ücretsiz olup, müze yetkilileri tarafından ziyaretçilere bilgi broşürü de verilmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve yöre halkının destekleri ile fındık tarımında kullanılan eşyalar ve bölge halkının yöresel giysileri de müzede sergilenmektedir. Fındığın dikiminden, hasadına kadar geçirdiği evreleri tematik olarak anlatan bu müzede, fındığın işlenmesi ve nakliyesi gibi aşamalar da sergilenmektedir. Müzede fındığın Karadeniz’den diğer ülkelere ihracatını belgeleyen ve gemilere fındığın yüklenmesine ait fotoğraflar da yer almaktadır. Müzede sergilenen eserler arasında fındığın iki bin yıllık tarihçesine ait belgeler de bulunmaktadır. Ayrıca fındık taşımakta kullanılan tarihi küfeler ve tarihi tartı aletleri de gösterime sunulmuştur.
Bu müzenin kurulmasındaki temel amaç; yerli ve yabancı turistlere fındık üretimine dair bilgi vermektir. Müzede yöresel kıyafet giymiş kadın heykelleri, fındık işleme makineleri ve fındıktan çikolata üretimine dair birçok aşama görülebilmektedir. Ayrıca sayısı yüzlerle ifade edilebilecek kadar çeşidi olan fındığın, değişik ebatlardaki örnekleri de bu müzede sergilenmektedir. Müze yapım çalışmalarına 2017 yılında başlandı ve dönemin Kültür ve Turizm Bakanı tarafından bu proje takip edildi. Müzede sergilenen makinelerin ve heykellerin yanı sıra duvarlardaki eski fotoğraflar da fındığın tarihi hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Dünyada fındık üretiminin önemli bir kısmını kendi karşılayan Ordu ilinin tanıtımı noktasında, bu müzenin önemli bir katkı sunması beklenmektedir.
Referanslar
Berna, O. (2015). Günümüzde Müzecilik Anlayışı, Sanat ve Tasarım Dergisi, 5(2): 187-198; Ordu Valiliği. (2020). Hierapolis Müzesi, http://www.ordu.gov.tr/vali-yavuz-findigin-oykusu-muzesinde-incelemelerde-bulundu, (Erişim tarihi: 17.04.2021); Özkasım, H. ve Ögel, S. (2011). Türkiye’de Müzeciliğin Gelişimi, İTÜ Dergisi-b, 2(1).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2020). Fındığın Öyküsü Müzesi, https://ordu.ktb.gov.tr/TR-261464/valimiz-sn-seddar-yavuz-findigin-oykusu-muzesinde-incel-.html, (Erişim tarihi: 17.04.2021).