Eşrefoğlu Camii
Doğal ve Kültürel Miras Cami UNESCO Dünya Miras Alanı
-
2020
Eşrefoğlu Camii, Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı İçerişehir Mahallesi’nde bulunmaktadır. Anadolu’daki ahşap direkli camilerin en büyüğü olarak bilinen Eşrefoğlu Camii’nin yapımı, 1296-1299 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Mimarisinde genel olarak Selçuklu geleneğini devam ettiren cami, Eşrefoğlu Emir Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. Cami külliyesi, türbe, kervansaray ve hamamdan oluşacak şekilde inşa edilmiştir. Caminin mihrabı, dört metre 58 cm, genişliğe ve altı metre 17 santimetre ve çini mozaiklerle kaplıdır. Bu özelliği ile Konya çevresindeki çinili mihraplar içerisinde en büyüğü olarak öne çıkmaktadır. Tamamen ceviz ağacından yapılan minber, ağaç işçiliğinin zengin örneklerini barındırmaktadır. Süsleme, oyma ve çatma teknikleri kullanılarak tutkalsız olarak inşa edilmiştir. Minberdeki geometrik dolgular ve bitkisel bezemeler gibi süslemeler ile sedef ve fildişi çatmalardaki düzgün ve ince işçilik göze çarpmaktadır. Kuzey-güney yönünde inşa edilen caminin harim kısmı 48 ahşap direkle yedi sahın oluşturacak şekildedir. Yan sahınlara göre daha geniş tutulan orta sahının üstünde bırakılan aydınlık feneri olarak adlandırılan boşluğun içeriye ışık vermesinin yanı sıra boşluktan orta kısımda bulunan havuza dolan karın cami içerisinin nemli kalmasını sağladığı ve ahşapların çatlamasını önlediği düşünülmektedir. Bugün camla kapalı olan boşluk bu işlevini yitirmiştir. Cami, değişik zamanlarda tadilat görmüştür. İlk inşasında düz toprak damla örtülü olan cami tavanı zaman içerisinde gördüğü tadilatlarda önce kiremitle kaplandı son olarak da bakırla kaplanarak bugünkü görünümünü kazanmıştır. Eşrefoğlu Camii, Selçuklu ulucamilerinde görülen; çoklu ahşap sütun, tavanda ahşap ve kalem işçiliği, kündekari tekniği ile yapılan tamamen ahşap minber özelliklerinin tamamını barındıran tek yapı olma özelliğine sahiptir. Selçuklu dönemi taş ve ahşap işçiliğinin önemli örneklerini barındıran Eşrefoğlu Camii, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.
Referanslar
https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-44419/beysehir-esrefoglu-camii-konya.html, (Erişim tarihi: 02.05.2020); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/konya/gezilecekyer/beysehir-esrefoglu-cmii-ve-turbesi, (Erişim tarihi: 02.05.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Koçu, N. (2014). Tarihi Beyşehir Eşrefoğlu Camii’nde Geleneksel Yapı Malzemeleri ve Onarım Çalışmalarının Değerlendirilmesi, ARTİUM: 58-69.