Eskişehir Şehirlerarası Otobüs Terminali

Terminal, Havalimanı ve Liman Otobüs Terminali

(Eskişehir, 1993 – )

Eskişehir, ülke ulaşım sistemi içinde önemli bir konuma sahiptir. Eskişehir’in, İstanbul’un İç Anadolu ile Ankara’nın ise Güney Marmara ve Batı Anadolu ile bağlantısını sağlayan yollar üzerinde önemli bir durak olmasından dolayı Belediye ve Emekli Sandığı tarafından bir otogar binası yapılmasına karar verildi. Eskişehir Otogarı, ilk olarak Emekli Sandığı’nın 1960 yılında açtığı yarışma sonucunda tasarlandı ve 1964 yılında tamamlandı. Otogar binası Yunus Emre Caddesi üzerinde yer almakta ve yapısı itibarıyla iki katlı ve avlulu bir düzende, 40 odalı iş hanı ve 65 adet dükkândan oluşmaktaydı. Ancak bu yapının şehir merkezinde kalması, eskimesi ve yapıdaki kapasite yetersizliği gibi sebeplerle yeni bir otogar inşa edilene kadar kullanıldı ve sonrasında kapatıldı. Bu yapı günümüzde atıl vaziyette durmakta ve halk arasında Eski Otogar olarak ifade edilmektedir.

Yeni şehirlerarası otobüs terminali, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Tepebaşı ilçesinin Şeker Mahallesi sınırları içinde Ankara-Bursa yolunun 236. kilometresinde Kartal Kavşağı mevkii, Hava Kuvvetleri'nin karşısında 160 dönüm arazi üzerinde kuruldu. İnşaat alanı 10.200 metrekare olup, Şehirlerarası Otobüs Terminali ve İlçe Terminali olarak hizmet vermektedir. Terminal, gerek şehirlerarası gerekse çevre ilçe ve köyler dâhil olmak üzere yolcu taşımacılığı yapan taşıt araçlarının ilk hareket, transit geçiş̧, varış ve park alanı niteliğindedir. 13.02.1993 tarihinde hizmete giren terminal ortalama olarak günlük 10 bin yolcuya hizmet vermektedir. Çoğu terminale göre küçük olsa da düzenli yapısı sayesinde yeterlidir. Terminalde 48 adet şehirlerarası peron ve 12 adet ilçe peronu bulunmaktadır. Ayrıca 2.500 metrekarelik yolcu bekleme salonu (216 kişilik oturma bankı), 46 adet bilet satış gişesi, 50 adet büro, 24 adet muhtelif işyeri, bir adet mescit, bir adet emanet işyeri, zabıta karakolu, asayiş polis karakolu, trafik kontrol polis karakolu, trafik kontrol birimi, bebek bakım ve emzirme odası, 112 Acil Birimi, danışma-özel güvenlik birimi ile şube müdürlüğü idari büroları bulunmaktadır. Terminale ulaşım ise tramvay, minibüs ve belediye otobüsleri gibi toplu taşıma araçlarıyla, taksi ve hususi araçlarla mümkündür.

Referanslar

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Otobüs Terminali Yönetmeliği, https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/63097?AspxAutoDetectCookieSupport=1, (Erişim tarihi: 23.01.2010); Koca, G. ve Karasözen, R. (2010). 1945–1960 Dönemi Eskişehir Modern Kent Merkezinin Oluşumunda Öne Çıkan Yapılar, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (3): 191-221; Yılmaz, A. ve Yetgin, D. (2014). Eskişehir Emek Otelin Kurum Tarihi Açısından İncelenmesi. İçinde; Kozak, N. ve Çolakoğlu, O. E. (Editörler). III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi (ss.92-101). Ankara: Detay Yayıncılık; https://eskisehir.ktb.gov.tr/TR-111594/ulasim.html, (Erişim tarihi: 19.01.2020);