Erzurum Şehirlerarası Otobüs Terminali
Terminal, Havalimanı ve Liman Otobüs Terminali
(Erzurum, 2013 – )
-
2020
12. 07. 2013 tarihinden itibaren mevcut konumunda hizmet vermektedir. Terminal, Erzurum’u doğu ve batıya bağlayan Kuzey Çevre Yolu’nda, Erzurum Havalimanı’nın 4,5 kilometre doğusunda, kentin (Yakutiye Kent Meydanı) ise yaklaşık dokuz kilometre kuzeybatısında yer almaktadır. Terminal daha önce, bugün büyük bölümü şehir içinde kalmış bulunan E-80 karayolunun yaklaşık bir kilometre kuzeyinde (Üniversite Kavşağı yakınlarında), Terminal Caddesi olarak adlandırılan sahada yer almaktaydı (Bugün yerinde kentin en büyük alışveriş merkezi yer almaktadır). Bu karayolu Erzurum’u Erzincan, Kars ve Ağrı yönlerine bağladığı gibi, devletlerarası karayolu (İran, Nahçıvan ve Gürcistan) ulaşımı açısından da önemli bir geçiş güzergâhıdır. Ancak Kuzey Çevre Yolu (D-100) faaliyete geçtikten sonra Türkiye’deki pek çok terminal gibi Erzurum Terminali de zaman içinde lokasyon değiştirdi. Şehirsel alanların zaman içinde genişlemesi, şehirlerarası yolların çevreyollarına bağlanarak şehirlerin merkezinden uzaklaştırılması ve diğer nedenlerden dolayı terminaller zamanla çevreyolları yakınlarına taşındı. Erzurum Şehirlerarası Otobüs Terminali de bu değişimi yaşadı. Terminalin, Erzurum Havalimanı ile yakın bir konuma taşınması ise iki ulaşım sisteminin entegre olması açısından dikkat çekicidir. Terminalin, Erzurum Garı’na olan mesafesi 8,5 kilometre kadardır. Kentin çeşitli noktalarından terminale düzenli şehir içi otobüs seferleri sürdürülmektedir. Bunun yanında bazı şirketlerin şehir içi servis hizmetleri söz konusudur.
Erzurum Şehirlerarası Otobüs Terminali 60 bin metrekarelik alana kuruludur. Bu alanın bir bölümü yeşil alanlar ve otoparklardan oluşmaktadır. Terminal otoparkının 80 otomobil araç kapasitesi bulunmaktadır. Terminal içinde 20 şirketin bilet satış ofisinin yer aldığı sekiz ofis vardır. Terminalde, gelen ve giden seferler için kullanılan 29 peron bulunmaktadır. Bunların yanında Terminal birçok hizmet noktasına sahiptir. Bankamatik, lokanta, çay ocağı, tuvalet, hediyelik eşya satış birimleri, emanet birimi, taksi durağı, ayakkabı boyacısı, polis, zabıta, ulaştırma hizmet birimleri gibi yolculara hizmet veren birçok birim de mevcuttur.
Erzurum Terminali bölgesel fonksiyona sahip bir ulaşım hizmet alanıdır. Bilindiği üzere Erzurum hem tarihsel olarak hem de günümüzde çevresinin çeşitli açılardan merkezi durumundadır. Sağlık, eğitim, ticaret gibi alanlarda olduğu gibi ulaşımda da bu durum söz konusudur. Bu nedenle Erzurum Otogarı sadece bulunduğu kente değil çevresindeki yerleşimlere de hizmet vermektedir. Erzurum Havalimanı’nın bölgesel fonksiyonu da otogarın önemini artırmaktadır. Komşu illerin bir kısmında hava alanları bulunsa da, sefer sıklığı ve seferlerin yönü açısından Erzurum Havalimanı çevre iller tarafından da sıklıkla tercih edilmekte ve bu talebin karayolu bağlantısı Erzurum otogarı aracılığıyla sağlanmaktadır.
Referanslar
Gök, Y. (2000). Çevre Yollarının Erzurum Peyzajına Etkileri, Türk Coğrafya Dergisi, 35: 155-72; Doğanay, H. (1983). Erzurum’un Şehirsel Fonksiyonları ve Başlıca Planlama Sorunları (Yayımlanmamış Doçentlik Tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi; Altaş, N. T. (2015). Coğrafi Çevre Unsurlarıyla Şehirleşme Etkileşimi Bakımından Erzurum Şehri. Ankara: Pegem Akademi; https://ulasim.erzurum.bel.tr, (Erişim tarihi: 10.07.2020).