Emirgan Korusu

Doğal ve Kültürel Miras

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alan bir parktır. İstanbul Boğazı’na bakan kıyıda, Emirgan ile İstinye semtleri arasında yer almaktadır. Koru, 47,2 hektarlık bir alana yayılıdır. Koru, XVII. yüzyılda Osmanlı padişahı IV. Murat tarafından İranlı Emir Güne Han’a hediye edildi. Önceleri Feridun Bahçeleri olarak anılan bölge, bu tarihten sonra Emirgan Korusu olarak anılmaya başladı. Yıllar içerisinde birkaç kez el değiştirilen Koru, XIX. yüzyılda padişah Abdülaziz tarafından Mısır Hıdivi İsmail Paşa’ya hediye edildi. Hıdiv İsmail Paşa buraya 1871-1878 yılları arasında üç köşk yaptırdı. Günümüze de ulaşan bu köşkler Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk’tür. Emirgan Korusu, 1941 yılında dönemin İstanbul Belediye Başkanı Dr. Lütfi Kırdar’ın girişimiyle kamulaştırıldı ve park olarak halkın kullanımına açıldı. Bazı kaynaklar belediye Başkanı Kırdar’ın Koru’yu Satvet Lütfi Tozan’dan satın aldığını yazmaktadır.

Emirgan Korusu, 1979 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından kiralandı ve bir dizi onarım geçirdi. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu bu köşklerden Pembe, Sarı ve Beyaz köşkleri restore ettirdi. Buralarda uzun yıllar klasik konserler verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1995 yılında Koru ve köşkleri geri aldı ve köşkleri tekrar restore ettirdi. Sarı Köşk günümüzde restoran ve kafe olarak kullanılmaktadır. Emirgan Korusu’nda 2006 yılından itibaren her yıl nisan ayında Lâle Festivali düzenlenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Buğdaycıoğlu, İ. K. (2004). İstanbul - Emirgan Korusu Tarihi Köşk Bahçelerinin Restorasyonu Üzerine Araştırmalar (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; https://tr.wikipedia.org/wiki/Emirg%C3%A2n_Korusu, (Erişim tarihi: 20.10.2020).