Elektronik Turizm

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

İnternet kullanıcılar bazında bu mecrada geçirilen zamanın artması işletmelerin de internet ortamında bulunup yapılanmalarını burada da devam ettirmelerini zorunlu hâle getirdi. Bu yapılanmalar doğrudan ana üretici işletmeler tarafından yapılabildiği gibi, aracı işletmelerin ve sektörlerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Elektronik turizm ön yüzde basit bir yapı gibi görünse de arka planda iyi bir planlama, satış teknikleri, kullanıcı yapı analizlerinin yanında güncellenebilen yazılımlardan oluşan bir yapıdır. Rezervasyon, ödeme, pazarlama, kitle veri araştırmaları, yorum toplama ve sosyal medya pazarlaması gibi birçok değişkenin olduğu sektörler topluluğuna ihtiyaç duyulmaktadır. Kitle davranışları üzerinden yapılanmasını oluşturan bu yazılımlar kitledeki demografik, sosyo-ekonomik değişikliklerde yazılım yapılarını değiştirebilir bir halde yaşamlarını devam ettirmektedirler. Buna göre turizm işletmeleri elektronik turizmin hangi seviyesinde bulunmak istiyorlarsa E-ticaret planlamalarını buna göre yapmalıdırlar.

Turizm işletmeleri basit bir seviyeden başlayarak bilgilendirme amaçlı resmi bir web sitesinden, oda, bilet hizmet satan doğrudan satış platformuna, ürünlerini dünya genelindeki kanallarına satan çevrimiçi kanal yönetimine, bu çevrimiçi kanalları yöneten Channel Manager, yorumların takibinin yapıldığı itibar yönetim sistemine, sosyal medya pazarlama sistemine ve getiri yönetimi gibi sistemlere dahil olabilirler. Tüm sistemler satın alma eğilimindeki kişilerin satın alma davranışlarındaki değişikliklere göre ön yüzdeki yapılarını değiştirmektedirler. Kısaca örneklemek gerekirse, bir e-turizm platformundaki renk seçimi, kullanılan fotoğraf veya videoların kalitesi, kullanıcıların hangi ellerini kullandıkları, bu platformda bulunma veya ayrılma süreleri, tüm yapıda meydana gelecek değişikliklerin sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Klasik pazarlamanın aksine işletmeler her farklı satın alma kitlesine uygun stratejilerini aynı anda uygulamak zorundadır.

Turizm sektörü etkileşime çok açık bir sektör olduğundan ürün veya hizmeti kullanan insanların paylaşımları, bunları takip eden kişilerin aynı yerler konusundaki merakını canlandırır hâle geldi. Bu etkileşim satın alma platformlarına olabildiği gibi çoğu zaman bir fotoğraf veya video altına yorum, etiketleme, beğenme, hashtagleme gibi formatlarda da karşımıza çıkabilmektedir. Bu sebeple turizm işletmeleri Elektronik Turizmde yer edinebilmeleri için Bulunabilirlik- Erişilebilirlik- İkna edebilirlik- Satılabilirlik ilkelerine uygun halde yapılanmalarını ortaya çıkarmalıdırlar.

Bulunabilirlik; turizm işletmesinin internet ortamında gerek bilgilendirme gerekse satış amaçlı resmi bir internet sitesi ile bulunup pazara girmesidir. Bulunabilirlik satın alma eğilimindeki kişilerin doğrudan işletme ile temasa geçmesine imkân tanır. Böylelikle işletmeler aracı işletmelere ve bunlara ödenen komisyon bağlılığından uzaklaşmış olurlar. Erişilebilirlik, yapılan internet sitesinin akıllı telefon, laptop, desktop ve tablet gibi tüm cihazlardan kesintisiz ulaşılabilirliğini tanımlamaktadır. E-ticaret alan olarak dünya genelinde bir pazara kurulduğundan hizmet gün boyu kesintisiz ve aynı kalitede verilmelidir. İkna edebilirlik; oluşturulan e-ticaret portalının satın alma eğilimindeki kişilere beğenme, satın alma ve tavsiye etme yönlerinden ikna edebilir olması gerekir. Bu aşamada daha önce ziyaret edenlerin davranışları, rakip ürün fiyatları, kalite gibi değişken unsurlar ön plana çıkmaktadır. Satılabilirlik, işletmenin internet sitesinden satışa açılan oda ve buna bağlı hizmetler, bilet gibi ürünlerin satın alma eğilimindeki kişilere satışı gerçekleştirebiliyor olmasıdır. Bu hem ücret hem kalite hem de inandırıcılık politikasının iyi işlemesinin sonucunda ulaşılabilecek bir etmendir. Doğru çalışan bir pazarlama, tahsilat ve belgelendirme yöntemi ürünün satılmasını kolaylaştıracaktır.

İnternet pazarında satın alma eğilimindeki kişiler bir sitede en çok 15 saniyelik bir zamanda kalmaktadırlar. Bu süreç çoğu zaman satın alma ile bitmekte, aksi durumlarda satın alma eğilimindeki kişiler başka site veya ürüne yönelmektedirler. Bu nedenle, turizm işletmeleri bu zaman diliminde ürün ve hizmet satışı ile alakalı tüm özelliklerini gösterebiliyor olmalıdırlar. Bu deneyim, satın alma eğilimindeki kişilerin özeliklerinin toplandığı verilerin işlenmesi sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle E-ticaret özellikle turizm sektöründe basite indirgenebilecek bir pazar ve pazarlama alanı değildir.