Ege Üniversitesi 100. Yıl Tarım Makinaları Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Bornova, İzmir, 1984 - )

İzmir’de, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü bünyesinde yer almaktadır. 1200 metrekarelik alanı kapalı ve 275 metrekarelik alanı ise yarı kapalı olmak üzere, toplamda 1475 metrekarelik alanda hizmet veren müze; bir tarım ülkesi olan Türkiye’de tarımsal üretimde kullanılan tarım alet ve makinalarının gelişimini göstermeyi, Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümünde eğitimine devam eden öğrencilerin bilgi ve tecrübelerini arttırmayı ve tarım makinası imalatçılarının doğrudan temas kurabilecek bilgi kaynağı olmayı amaçlamaktadır.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümünün bünyesinde bir Tarım Makinaları Müzesi kurma fikrinin ilk somut adımı 1980 yılında atıldı. 1980 yılının Aralık ayında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları kürsüsünün kurul kararıyla, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yılı içerisinde bir tarım makinaları müzesinin kurulması kararı alındı. Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nün destekleri ile Rektör Prof. Dr. İbrahim Karaca öneriyi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Ege Üniversitesi’nin müze kurma önerisi, Devlet Bakanlığı tarafından onaylanarak Atatürk’ün doğumunun 100. yıl dönümü kutlama programında yer aldı. Bu müzenin adı 100. Yıl Tarım Makinaları Müzesi oldu. 1982 yılının Ocak ayında müze kurulum çalışmalarına başlanmış ve bugün müzenin bulunduğu yerde 1984 yılında ziyarete açıldı.

Müze koleksiyonunda güç kaynakları olarak sınıflandırılan bir adet lokomobil, 10 adet traktör, 70 adet toprak işleme, 41 adet ekim-dikim, 15 adet bakım, 16 adet hasat-harman, 15 adet sulama, dört adet hasat sonrası işlem makinası, 12 adet el aleti, 17 adet ilkel alet, 10 adet Tarım Makinaları Bölümü’nce geliştirilen prototip makina olmak üzere toplamda 231 adet makina bulunmaktadır. Bu koleksiyon tarımsal faaliyetlerine göre gruplandırılarak sergilenmektedir. Sergilenen tarım makinalarından bazıları şunlardır: Tahta depolu ilaçlama tulumbası, kanal açma makinası, ekim makinası (pulluklu), koyun kırkma makinası, malaksör, el pülverizatörü, döven, koşum takımı, binek takımı, diferansiyel, körük, mafsallı tarla tırmığı ve pancar çapa makinası.

Yararlanılan Kaynaklar

Ege Üniversitesi (2013). Ege Üniversitesi Müzeleri Koleksiyonları Sürekli Sergileri. İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çakmak B. (2011). Ziraat Fakültesi 100. Yıl Tarım Makinaları Müzesi. İzmir: Arkadaş Matbaacılık.