Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm ve Otel İşletmeciliği

(Edirne, 1976 - )

Trakya Bölgesi’nde kurulan ilk üniversite olan Trakya Üniversitesi’nin ilk meslek yüksekokuludur. Millî Eğitim Bakanlığı Örgün Yükseköğretim Daire Başkanlığı’na bağlı olarak kurulan Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, 1982 yılında Trakya Üniversitesi’ne bağlandı. İlk adı Edirne Meslek Yüksekokulu olan, o dönem bünyesinde teknik ve sosyal programları bulunduran Yüksekokul, Yükseköğretim Genel Kurulunun 13.04.2006 tarihli toplantısında kapatılarak, Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak iki ayrı yüksekokula dönüştürüldü. Bölgenin ve ülkenin dinamiklerine göre farklı bölümlerde yeni programlarla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren yüksekokulda örgün öğretimde sekiz, ikinci öğretimde altı programda kayıtlı üç bini aşkın öğrencisi bulunmaktadır. Öğrenci sayısı bakımından üniversitenin ilk sıralarda yer alan birimlerindendir. Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Dış Ticaret, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Lojistik, Turizm ve Otel İşletmeciliği programları hem örgün öğretim hem de ikinci öğretimde; Bankacılık ve Sigortacılık ve Pazarlama programları ise sadece örgün öğretimde faaliyetini sürdürmektedir. 2020 yılında yeni açılan Sosyal Hizmetler Programı da 2020-2021 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımı yapacaktır.

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, özellikle yakın çevredeki illerde yaşayan öğrenciler tarafından tercih edilen ve kontenjanları her sene tamamen dolan bir programdır. Programda verilen eğitim; yüksekokul kadrosundaki öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri tarafından sektörün ihtiyaçlarına ve istihdam yapısına göre güncellenmektedir. Öğrencilerin turizm işletmelerinde kullanılan teknolojik altyapı ve paket programlara yönelik eğitimlerinde kullanılmak üzere iki adet teknoloji laboratuvarı bulunmaktadır. Kat Hizmetleri uygulamaları için oluşturulmuş konsept oda, yiyecek-içecek hazırlama ve servis derslerinde kullanılan bir endüstriyel mutfak da turizm öğrencilerine yönelik olarak eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanılmaktadır.

İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı ile birlikte üç yıl eğitim verilen Turizm ve Otel İşletmeciliği Programında 40 iş günü zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır. Hazırlık dışında verilen eğitimde sektörün tüm alanlarına yönelik temel bilgi sahibi olan, sadece ara eleman olarak değil yöneticilik pozisyonlarında da çalışabilecek, piyasayı okuyabilen öğrencileri yetiştirmek amacıyla teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://esbmyo.trakya.edu.tr/, (Erişim tarihi: 10.02.2020).