-
2021
Winter Universiade adıyla gerçekleştirilen oyunlara üniversite ya da dengi olan kurumlarda en az bir yıl öğrenci olan 17-28 yaş arası tüm öğrenciler sporcu olarak katılım sağlayabilmektedir. Olimpik oyunlara girebilme uygunluğuna sahip herhangi bir ülkenin, uygun bir uluslararası federasyona bağlı herhangi bir ulusal federasyonun, FISU ile ilgili olarak herhangi bir kuruluşun takım ya da bireysel sporcularla oyunlara katılabilmesi mümkündür. Ev sahibi olan ülkenin tanıtımı konusunda büyük bir etkiye sahip olan uluslararası spor organizasyonları; organizasyona katılan sporcuları, ailelerini, devlet yetkililerini, bağlı bulundukları ulusal federasyon yetkililerini ve seyirci olarak katılım gösteren yerli ve yabancı ziyaretçileri, spor turizmi kapsamında seyahat etmeye yönelten önemli bir faktördür.
Bugüne kadar 29 kez düzenlenen Dünya Üniversite Kış Oyunları, en son 2-12. 03. 2019 tarihlerinde Rusya’nın Krasnoyarsk şehrinde, 58 ülkeden 1.692’si sporcu, 953’ü resmi görevli olmak üzere 2.645 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Türkiye 27 Ocak-6. 02. 2011 tarihlerinde “Anadolu’nun Zirvesinde Buluşalım sloganını kullanarak Erzurum 2011 Winter Universiade adıyla oyunlara ev sahipliği yaptı. Erzurum’da 25.’si düzenlenen oyunlara 52 ülkeden 1.593’ü sporcu, 844’ü resmi görevli olmak üzere 2.437 kişi katıldı. Erzurum’un ev sahipliği yaptığı bu oyunlarda 11 farklı spor dalında yarışlar gerçekleştirildi ve oyunlar sonlandığında Rusya 14 altın, 14 gümüş, 10 bronz madalya kazanarak en başarılı ülke oldu.
Turizmin çeşitlendirilmesi konusunda önemli bir turizm türü olan kış turizmi bağlamında kış turizmine yönelik turizm hareketliliğinin gelişmesine katkı sağlayan Dünya Üniversite Kış Oyunları ev sahibi bölgeye birçok olumlu katkıda bulunmaktadır. Organizasyon; öncesinde, sırasında ve sonrasında dünya medyasında sıkça bahsedilen konulardan biri olması sebebiyle ev sahibi şehrin ulusal ve uluslararası olarak tanınmasına büyük katkı sağlamaktadır. Oyunların düzenlenebilmesi için ev sahibi şehirde inşa edilen tesisler, oyunlar sonrasında da kış turizmi kapsamında kış sporları meraklıları için kullanılabilmekte ve şehri kış turizmi adına bir çekim merkezine dönüşmektedir. 2011 yılında Erzurum’da Erzurum 2011 Winter Universiade (2011 Erzurum Kış Üniversite Oyunları) adıyla gerçekleştirilen oyunların açılış ve kapanış törenleri yaklaşık 80 ülkenin televizyonlarında canlı olarak yayınlandı; 385’i ulusal, 54’ü uluslararası medya temsilcisi oyunları yakından takip etti. Medyada yoğun şekilde haber olan Erzurum, yatırım anlamında da bir çekim merkezi haline geldi. Oyunların gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan kış sporları tesislerinin inşa edilmesi ile birlikte Erzurum, kış turizmi adına önemli altyapı ve üstyapı tesislerine sahip oldu. Şehre gelecek olan yerli ve yabancı ziyaretçilere daha iyi hizmet verilebilmesi için birçok turizm tesisinde iyileştirmeler yapıldı. Oyunlara ev sahipliği yapması ile birlikte imajı gelişen Erzurum’da, zincir bir otel grubu olan Xanadu 181 odaya sahip beş yıldızlı bir tesis açtı. Oyunlar sonrası Türk Hava Yolları (THY), daha fazla Avrupalının Erzurum’u tercih ettiğini belirleyerek bölgede 100 yataklı bir tesis açmaya karar verdi. Bunun yanında Erzurum’da gerçekleştirilen Dünya Üniversite Kış Oyunları bölge turizmini (özellikle 2015 yılı sonrası) canlandırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan elde edilen konaklama verilere göre 2011 yılı sonrası artış-azalış olarak dalgalı seyreden turist sayıları 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,32 artarak yıl boyu 400.046 (yerli+yabancı) turist sayısına ulaştı. 2017 yılında 491.486 (yerli+yabancı) turist ağırlayan Erzurum’da turist sayısı bakımında bir önceki yıla göre yüzde 22,85’lik bir artış yaşandı. 2019 yılına gelindiğinde ise ağırladığı 620.929 (yerli+yabancı) turistle rekor kıran Erzurum, turist sayısındaki artışı bir önceki yıla göre yüzde 20,04’lük oranla sürdürdü.
Dünya Üniversite Kış Oyunları gibi uluslararası boyutta gerçekleştirilen spor organizasyonları, organizasyon kapsamında düzenlenen yarışmalar haricinde kültürel ve sanatsal etkinliklerle de ev sahibi ülkeye ve şehre zenginlikler kazandırmaktadır. Hem bölgede yaşayan yerel halk, hem de bölgeye gelen yabancı ziyaretçiler birbirleri ile etkileşim içinde olarak çeşitli faaliyetlerle kültürel değerlerini paylaşmaktadırlar. Örneğin 2011 yılında Erzurum’da gerçekleştirilen Dünya Üniversite Kış Oyunları boyunca organizasyonda görev alan gönüllüler, resim, minyatür, ebru, gravür, halı, kilim, karikatür, ferman sergileri gibi etkinliklerle Türk kültürünü, sanatını tanıtmışlardır. Bunun yanında Türk Halk Müziği, Türk Pop Müziği, Klasik Batı Müziği, Pop ve Rock Müziği gösterileri, geleneksel Türk giysileri defileleri gibi etkinlikler de düzenlendi.
Referanslar
Berberoğlu, T. (2012). Etkinliklerin Destinasyona Etkileri: 2011 Erzurum Universiade Kış Oyunları (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Ersungur, Ş.M. ve Akıncı, M. (2013). 2011 Universiade Kış Oyunlarının Erzurum Ekonomisi Üzerindeki Etkileri: Bir Uygulama, Yaşar Üniversitesi Dergisi, 30(8): 5064-5085; Serçeoğlu, N. (2011). Üniversite Oyunlarının Sosyal Kültürel ve Ekonomik Etkileri: Erzurum 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunlarına Yönelik Bir Uygulama (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Erzurum Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. Turizm İstatistikleri, 2010-2019 Yılları Konaklama İstatistikleri.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
International University Sports Federation. Winter FISU World University Games, 1960-2019 Statistics, Release Date: Mart 2020.