Doğu Karadeniz Turizmi Konferans-Workshop

Etkinlik Toplantı

(Trabzon, 22-25 Haziran 1992)

Doğu Karadeniz Turizmi Konferansı bölgede var olan ile potansiyel artı ve eksileri saptamak, artılar için yönlendirmek, eksiler için çözüm yolları bulmak, doğal, kültürel ve sosyal yapıyı bozmadan ekonomik kalkınmanın nasıl sağlanabileceğini tartışmak amacı ile Turizm Bakanlığı tarafından 22-25. 06. 1992 tarihleri arasında Trabzon’da gerçekleştirildi. Sempozyum, dönemin Trabzon Belediye Başkanı Atay Aktuğ, Trabzon Valisi Kemal Esensoy ve Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş’in açılış konuşmaları ile başladı. Altı oturumdan oluşan konferansta toplam 33 bildiri sunuldu. İlk üç oturum Bölgesel Görünüm ve Durum Tespiti, sonraki iki oturum Kaynak Kullanımı ve Öncelikler, altıncı oturum ise Karadeniz’de Yat Turizmi başlıklarından oluştu.

Bu oturumlarda sunulan bildiriler ise; Doğu Karadeniz Bölgesi Turizmi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Gelişme Perspektifleri, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Tarım Ürünlerinde İzlenilen Fiyat Politikasının Etkileri, Doğu Karadeniz’in Doğal Değerleri ve Orman Bakanlığı Çalışmaları, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yayla Turizminin Yapısal Sorunları, Doğu Karadeniz’de Kıyı Yönetimi ve Turizm, ‘Karadeniz Ekonomik İşbirliği ve Karadeniz Bölgesi, Trabzon ve Rize İllerinde Rekreasyonel Değeri Olan Bazı Yaylaların Turizm Açısından İncelenmesi, Doğu Karadeniz Yaylaları Planlama Yaklaşımı, Doğu Karadeniz Bölgesi İçin Yeşil Turizm Planlama İlkeleri, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Turizme Kazandırılması, Rize’nin Dünü, Bugünü ve Yarını, Erzurum ve Doğu Anadolu Turizm Potansiyeli, Son Gelişmelerle Canlanan Doğu Karadeniz Bölgesi İçerisinde Gümüşhane’nin Sosyo-Ekonomik, Kültürel ve Turizm Açısından Potansiyel Durumu ve Beklentiler, Samsun’un Turizm Potansiyeli ve Turizm Çeşitliliği, Doğu Karadeniz Bölgesi Turizmine Yönelik Toplumu Tanıma Modeli, Giresun’da Turizm, Turizm Eğitiminin Yöresel Değerlendirilmesi, Doğu Karadeniz Bölgesi’ne Olan Efektif Turizm Talebi ve Bölgenin Sunu Potansiyeli, Kıyı Turizminden Öğrendiklerimiz; Yerel Standartlar Hakkında Yeniden Düşünme, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Turstik Doğal Değerleri, Planlama ve Değerlendirme Yöntemleri, Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon Alt Bölgesinin Sosyo-Ekonomik Analizi, Dünya Talebinde Ülkemizin ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Yeri, Karadeniz’de Turizm Olanakları ve Eleman İhtiyacı, Turizm Talebinde Yeni Gelişmeler ve Bu Gelişmelerin Türkiye Açısından Ortaya Çıkardığı Fırsatlar, Ülkemiz Turizminin Çeşitlendirilmesi ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Turizm Türleri, Karadeniz Bölgesi’nde Ekonomik İşbirliği Perspektifleri, Doğu Karadeniz Bölgesi Geleneksel Mimari İlkelerinin Yayla Turizmine Uygulanabilirlik Özellikleri, Karadeniz’de Yat Turizmi, Karadeniz Oşinografik ve Meteorolojik Yapısının Değerlendirilmesi, Karadeniz Tipi Teknelerin Yat Turizminde Kullanılabilirliği ve Karadeniz Yat Turizminde Belediyelerin Rolü başlıklıçalışmalardır. Sempozyumun sonunda iki çalıştay gerçekleştirilmiştir. Birinciçalıştay “Ekonomik, Sosyal-Kültürel Durum ve Değerlendirilmesi” başlığı Turizm Doğal Kaynaklarının Değerlendirilmesi, Planlama ve Projelendirme Esasları başlığı altında düzenlendi. Sempozyum sonunda Turizm Bakanlığı tarafından tüm bildirilerin yer aldığı Doğu Karadeniz Turizmi Konferans çalıştay adlı bildiri kitabı yayımlandı.

Yararlanılan Kaynaklar

Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü (1992), Doğu Karadeniz Turizm Konferans – Workshop. Ankara: Sistem Ofset Basım- Yayın Sanayi Ticaret Limited Şirketi.