Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR)

Plan ve Proje Proje

(DAPGençfest)

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UDNP) bir araya gelerek yerel kalkınmayı desteklemek amacıyla hayata geçirdikleri Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Destek Fonu tarafından desteklenen bir projedir. Projenin ana amaçları Çoruh Vadisi’nde turizm ürünü geliştirme, bölgenin tanıtımının sağlanması ve yerel kapasitenin geliştirilmesidir.

Proje kapsamında kuş gözlemciliği, trekking, dağ bisikleti ve rafting gibi doğa sporları ekseninde ve uzman değerlendirmeleri neticesinde, bölgenin turizm potansiyeli ortaya çıkarıldı. Ayrıca, proje kapsamında bölgenin biyolojik çeşitlilik envanteri çıkarıldı. Böylece elde edilen biyolojik çeşitliliğin bölge gastronomisine olan etkileri belirlendi. Bölgedeki hayvan çeşitliliği ekseninde yapılan değerlendirmelerde ise özellikle kuş gözlemciliği için 207 kuş türü tespit edildi.

Proje kapsamında bölgedeki konaklama sorununu çözmek için ev pansiyonculuğu geliştirildi. Bölgede 20’den fazla ev pansiyonculuğu yapmak isteyen hane desteklendi ve toplamda 150’nin üzerinde bir yatak kapasitesine ulaşıldı. Ayrıca bölgede kuş gözlem festivali ve gastronomi festivali gibi etkinlikler yapılarak bölgenin ulusal ve uluslararası tanınırlığı artırılmaya çalışıldı. Proje kapsamında yapılan tüm faaliyetler neticesinde bölgedeki gençlerin ve kadınların istihdamı sağlandı ve proje, yerel kalkınma için bir rol model oldu.

Referanslar

Gelecek Turizmde (2020). Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR), https://www.gelecekturizmde.com/dogu-anadolu-turizm-gelistirme-projesi-datur/, (Erişim tarihi: 27.09.2020); https://faikuyanik.wordpress.com/2011/10/31/dogu-anadolu-turizmi-gelistirme-projesi/, (Erişim tarihi: 27.09.2020); United Nations Development Programme-UNDP (2020). Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR), http://www.undp.org/content/dam/turkey/docs/projectdocuments/PovRed/project_00053235/Sunum%20DATUR%202007-2009%20Final.pdf, (Erişim tarihi: 23.09.2020).