Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri
(Diyarbakır, 2013 - )
-
2020
Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Dicle Üniversitesi'nin bünyesinde faaliyet gösteren 10 meslek yüksekokulundan biridir. Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ilk öğrencilerini, Diyarbakır Meslek Yüksekokulu’nun; Diyarbakır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Diyarbakır Tarım Meslek Yüksekokulu ve Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak 2013-2014 eğitim öğretim yılında üç ayrı meslek yüksekokuluna ayrılması ile kabul etti. Türkiye’ye ve bulunduğu bölgeye sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda katkı sağlayacak bireyler yetiştirmek amacıyla açılan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, 2020 yılında 1.175 öğrenci ve 22 akademik personel ile öğretime devam etmektedir. Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde, Muhasebe ve Vergi, Yönetim ve Organizasyon, Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri, Dış Ticaret, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik ve Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri olarak altı bölüm bulunmaktadır.
Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri bölümü altında, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm Animasyon ve Aşçılık programları bulunmaktadır. Diyarbakır’da hızla gelişen turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli turizm çalışanları yetiştirmek amacıyla 1994 yılında açılan Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, Çermik Meslek Yüksekokulu’nda faaliyete başladı. 2007 yılında Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’na geçmiştir halen burada varlığını sürdürmektedir. 2020 yılı ile birlikte aktif 130 öğrencisi bulunmakta ve iki akademik personel ile eğitim öğretime devam edilmektedir. Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’nda yabancı dil olarak İngilizce eğitimi verilmektedir. Program, Çermik Meslek Yüksekokulu’nda ilk mezunlarını 1996 yılında verdi. Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’na geçtikten sonra ise 2008 yılında ilk mezunlarını verdi. Bugüne kadar toplam 800 öğrenci mezun oldu. Mezun öğrencilerin bir bölümü çeşitli turistik yerlerdeki konaklama ve turizm işletmelerinde çalışmaktadır.
Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda bulunan Aşçılık programı, yiyecek içecek hizmetlerinin hızlı gelişimi ile ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman eksikliğini gidermek amacıyla açıldı. 2010-2011 eğitim öğretim döneminde açılan Aşçılık programında, şu an 116 aktif öğrenci ve iki akademik personel bulunmaktadır. Programda yabancı dil olarak İngilizce eğitimi verilmektedir. İlk mezunlarını 2012 yılında veren program şimdiye kadar 200’den fazla öğrenci mezun verdi.
Turizm Animasyon Programı, turizm ve eğlence sektöründe, müşterilerin dinlenme ve eğlence faaliyetlerini en iyi şekilde karşılayabilecek nitelikli elemanlar yetiştirmek amacıyla açıldı. Okulun turistik bir bölgede olması sebebi ile öğrenciler, turizm ve eğlence üzerine aldıkları teorik eğitimi uygulama alanında pekiştirme olanağı buldular. 2015- 2016 eğitim öğretim döneminde açılan Turizm Animasyon Programı, ayrıca bölgedeki okulların çoğundaki etkinlik öğretmeni ihtiyacının giderilmesine de yardımcı olmaktadır. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde aktif olarak 69 öğrenci bulunmakta ve iki akademik personel ile eğitim verilmektedir. Turizm Animasyon Programı’nda yabancı dil olarak İngilizce eğitimi verilmektedir. Turizm Animasyon Programı ilk mezunlarını 2017 yılında vererek şimdiye kadar 18 öğrenci mezun etti. Meslek Yüksekokulu, mezun öğrenciler ile sürekli iletişim halinde olmaktadır. Mezun olan öğrencilerin çoğu, bölgedeki okullarda etkinlik öğretmenliği yapmaktadır.
Referanslar
Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu. (2020). http://www.dicle.edu.tr/tr/akademik/meslek-yuksek-okullari/diyarbakir-sosyal-bilimler-meslek-yuksekokulu/diyarbakir-sosyal-bilimler-myo//, (Erişim tarihi: 22.12.2020); Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanlığı. (2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, http://www.dicle.edu.tr/tr/akademik/meslek-yuksek-okullari/diyarbakir-sosyal-bilimler-meslek-yuksekokulu/diyarbakir-sosyal-bilimler-myo//, (Erişim tarihi: (22.12.2020).