Denizli Şehirlerarası Otobüs Terminali

Terminal, Havalimanı ve Liman Otobüs Terminali

(Denizli, 2014 - )

Denizli Şehirlerarası Otobüs Terminali, Denizli ilinin merkez Topraklık Mahallesi’nde yer almaktadır. İzmir Bulvarı, Ankara Bulvarı ve Fevzi Çakmak (Antalya) Bulvarı’nın kesiştiği Ulusal Egemenlik Meydanı’na 300 metre mesafede, İzmir Bulvarı üzerindedir. Karma fonksiyonlu olarak tasarlanan kompleks, 110 bin metrekare toplam inşaat alanına sahiptir. Terminal, eski otogarın hizmet verdiği alanda, eski yapı yıkılarak inşa edildi. İki yıl kadar süren yapım çalışmaları sonucunda 09.03.2014 tarihinde hizmete girdi. Yeşil çatılı yapılar sınıfında, çağdaş, ekolojik bir tasarım olarak yapılandırıldı.

Terminal, güneydoğu-kuzeybatı hattında uzanan dikdörtgene yakın bir arazi üzerinde, araziye uyum sağlayacak şekilde tasarlandı. Arazinin doğu köşesinde çok amaçlı kullanıma olanak tanıyan 15 katlı bir iş merkezi bulunmaktadır. Gerektiğinde otele dönüştürülebilecek şekilde tasarımlıdır. Zemin üzerinde 12 kat yer almaktadır. Genel zemin kodunun altında üç bodrum katı daha vardır. Terminale araç yaklaşımı kuzeybatı köşesinden kurgulandı ve burada İzmir Bulvarı battı çıktı ile yer altına alındı. Böylece terminale her iki yönden araç erişimi kolaylaştırıldı. Terminal kompleksi ikisi zemin üzeri, üçü bodrum kat olmak üzere toplam beş kattan oluşturuldu. Zemin katta yayılı halde kamu kullanım alanları, büfeler, bilet satış ofisleri ve şehirlerarası otobüs peronları yer alırken bu bölümün çatısı yeşil çatı sınıfında üretildi ve kent park olarak tasarlandı. Kent park içinden erişilen, kafeterya ve restoranların yer aldığı yapı bölümü şeklinde bir kat daha yer almaktadır. Burada kompleks, zeminden iki kat yüksekliğe erişmektedir.

Kent parkın orta bölümünde güneydoğu-kuzeybatı hattı boyunca uzanan, iki kat yüksekliğinde geniş bir galeri boşluğu ile kent park, zemin kat ve ilk bodrum katın görsel bütünlüğü yakalandı. İlk bodrum kata temiz hava ve doğal aydınlatma da sağlayan galeri boşluğu, kullanıcı konforunu arttırmaktadır. Galeri boşluğunun zemini, kent parkın devamı olarak kurgulandı. Böylece park iki kat yüksekliğine erişti. Katlar birbirlerine merdiven, yürüyen merdiven ve asansörlerle bağlandı. Galeri boşluğunun kuzeydoğusunda, zemin kat seviyesinde galeri boşluğuna paralel uzanan ve otobüslere hizmet veren geniş bir pergola vardır. Kent parkın ilk bodrum kat seviyesinden, bu bölümü çevreleyen yapı kompleksine geçişler bulunmaktadır. Yapı içerisinde, ilk bodrum kat seviyesinde ise Denizli’nin ilçelerine ulaşım sağlayan yolcu peronları yer almaktadır. Bu seviyenin altındaki iki bodrum katta, 700 araçlık iki katlı kapalı otopark yer almaktadır.

Kompleks, arazinin kuzeydoğu kenarından içe çekilerek İzmir Bulvarından gelen özel araçlar, taksiler ve şehir içi toplu taşıma araçlarının yolcu ulaşımı için uzunca, kademeli bir cep bulunmaktadır. Arazinin güneydoğu kenarında tek sıralık açık otopark vardır. Mimarî projede yaya ulaşımının sağlanması için tasarlanan yeşil üst geçit ise uygulamada gerçekleştirilememiştir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://kraftmimarlik.com/?page_id=85, (Erişim tarihi: 02. 12. 2019); https://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=133642, (Erişim tarihi: 03.12.2019); https://www.denizli.bel.tr/Default.aspx?k=otobus-terminali&id=14135, (Erişim tarihi: 03. 12. 2019); https://www.neredennereye.com/otogar/denizli, (Erişim tarihi: 03.12.2019).