Dalaman

Yerleşim Merkezi Deniz Destinasyonu

Dalaman’ın bulunduğu topraklarda birçok farklı uygarlık hüküm sürdü. Bu uygarlıkları Lukkalar, Lekler, Solymoslular, Kavalılar, Persler, Helenler, Atinalılar, Romalılar, Araplar, Bizanslılar, Menteşeoğulları ve Osmanlılar olarak ifade etmek mümkündür. Dalaman daha önce Köyceğiz ilçesine bağlı bir belde iken, 1983 yılında Atakent beldesi ile birleştirilerek ilçe oldu. Dalaman, Türkiye’nin Güney Ege Bölgesi’nde, Muğla’nın ise güneydoğusunda yer alır. Dalaman’ın kuzey ve batı kısmında Toros Dağları yer almaktadır. Güney kısmında ise boylu boyunca Akdeniz ile çevrili bir ilçedir. 2018 yılı sayımına göre nüfusu 41.351 kişidir.

Dalaman ilçesinin ekonomik altyapısını tarım, büyük ve küçükbaş hayvancılık, madencilik ve turizm oluşturur. Tarımsal faaliyet olarak genellikle buğday, mısır, seracılık, zeytincilik, sebzecilik, karpuz, narenciye ve nar yetiştiriciliği yapılır. Aynı zamanda ilçede incir, badem, ceviz, üzüm, elma, erik, kayısı, şeftali, ayva ve kiraz gibi meyveler de yetişir. Dalaman’da ayrıca krom madenleri ve taş ocakları da ekonomik faaliyet alanlarıdır.

Dalaman’da iki işletme belgeli, üç de belediye belgeli konaklama işletmesi bulunur. Dalaman Havalimanı’na 2018 yılında gelen yolcu sayısı dış hatlardan 1.523.681, iç hatlardan ise 808.505 kişi olmak üzere toplam 2.332.186 kişidir. Dalaman, Muğla il sınırlarında yer alan uluslararası havalimanlarından birine sahiptir. Havayolu ulaşımında Dalaman Havalimanı hem bölge hem de Dalaman için büyük öneme sahiptir. Dalaman Uluslararası Havalimanı, iç hatlarda üç milyon/yıl yolcu dış hatlarda ise beş milyon/yıl yolcu kapasitesine sahiptir.

Karayolu olarak ise Dalaman, Muğla-Fethiye yolu üzerinde yer alır. Büyük şehirlerden hemen hemen her gün otobüs seferleri olduğundan ilçeye ulaşım kesintisiz ve kolay olarak gerçekleşir. Dalaman ilçesi Ankara’ya 700 kilometre, İstanbul’a 800 kilometre, İzmir’e 290 kilometre, Antalya’ya 240 kilometre ve Muğla il merkezine 86 kilometre uzaklıktadır.

Doğal ve tarihi değerlere sahip olan Dalaman, havalimanının hizmete girmesiyle birlikte 1980’li yıllarda turizmle tanıştı. Dalaman’da özellikle Kapıdağı Yarımadası’nda yer alan koylar (Sarsala, Gökgemile, Ekincik, Günlüklü) mavi yolculukların uğrak noktası oldu. Bu koyların bazılarına yalnızca denizden ulaşılır. Bu sebeple de ilçe, Marmaris ile Göcek arasında tur düzenleyen tekneler ve yatlar için uygun demirleme ve barınma alanı oldu. Kapukırgın ve İncebel kükürtlü su kaynaklarının yanı sıra bu kaynaklar tarafından beslenen Kargın Gölü de ziyaret edilmesi gereken doğal zenginlikler arasındadır. Dalaman’da görülmesi gereken tarihi ve turizm yerleri arasında; Dalaman Tren Garı (TİGEM Binası), Kapıdağı bölgesinde Lidai, Lissay, Crya ve Kleopatra Hamamı yer almaktadır. Şerefler bölgesinde Kalynda (Kozpınar), Gökdağ bölgesinde ise Likya kaya mezarları, Asma Köprü, Tarihi Akköprü bulunmaktadır. Kayadibi bölgesinde Likya kaya mezarları, Kavacık bölgesinde Hippokome Antik Kent, Bozbel bölgesinde Oktopolis antik kentin uzantısı sur ve kaya mezarları, Gürleyik bölgesinde ise Hisar ve kaplıca/ılıca vardır. Dalaman Çayı ise son yılların en gözde rafting parkurları arasındadır. Dalaman’da yürüyüş ve bisiklet rotaları da mevcuttur.

Dalaman’da; Dalaman Yeşil Elması Bisiklet Festivali, Milyonfest, Kariaultra, Dalaman Kültür Turizm Sığla ve Kaplıca Festivali gibi etkinlik ve festivaller düzenlenir. Borana, arabaşı, çingene pilavı, oma, saç böreği ve nar ekşisi yörenin başlıca lezzetleri arasındadır.

Dalaman’ın iklimi Akdeniz iklimidir. Subtropikal iklim olarak da adlandırılan bu iklim özelliğine uygun olarak ilçe, kış aylarında genel olarak ılık ve yağışlı, yaz aylarında ise kurak ve sıcaktır. Yörenin yıl boyunca fazla yağış almasının sonucunda genel olarak nemli bölgelerde yer alan orman ürünlerinin arasında kızılçam, meşe, çınar, okaliptüs, pıynar, karaağaç, şimşir, sığla (günlük) ve sandal ağacı bulunur. Sığla ağacı, yörenin en önemli ormancılık ürünüdür. Ekonomik ve doğal değeri oldukça yüksek olan bu ağaç, dünya genelinde sınırlı sayıdadır. Dalaman’ın hakim bitki örtüsü çam ve Akdeniz makisidir. Aynı zamanda Dalaman Ovası, Muğla ilinde yer alan en verimli ovadır. Muğla ilinin yanı sıra Türkiye’nin ve dünyanın da en verimli ovaları içerisinde yer alır. Akdeniz ve Ege bölgelerini ayıran Dalaman Çayı, bölgedeki dağların kuzey kesiminden tüm ovayı aşarak denize ulaşır.

Yararlanılan Kaynaklar

Dalaman Belediyesi (2020). İlçemiz, https://www.dalaman.bel.tr/index.html, (Erişim tarihi: 27.01.2020); Dalaman Kaymakamlığı (2020). Dalaman, http://www.dalaman.gov.tr/, (Erişim tarihi: 27.01.2020); Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2020). Dalaman, https://mugla.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 27.01.2020).