-
2021
Yerli ve yabacı filmlerin gösterildiği uluslararası bir festivaldir. İlk olarak 2006 yılında Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü sponsorluğunda, Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi, Anadolu Kültür ve Sinema Derneği ve Dadaş Film tarafından düzenlenmiştir. Festival 2006-2008 yılları arasında her yıl kasım ayında, 2009- 2011 yılları arasında her yıl ekim ayında ve 2012-2014 yılları arasında ise her yıl mayıs ayında Erzurum Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezin’de düzenlenmiştir. Beş gün süren festivalin amacı film festivallerini İstanbul’un dışına özellikle Türkiye’nin doğu bölgelerinde yer alan illere taşımanın yanı sıra Türk sinemasına destek olmaktır. Ayrıca festivalin Erzurum’un uluslararası alanda tanıtımında önemli etkisi olmuştur. 2014 yılında son defa düzenlenen festival, yaşanan maddi sıkıntılardan ve sponsor ve tanıtım eksikliğinden dolayı devam etmemektedir.
Festivalin üçüncü yılından itibaren her yıl farklı bir tema işlenmiştir. Bu temalar sırasıyla; Anadolu kadını, çevre ve insan gerçeği, aşk ve sevgi, dağ sporları filmleri, çocuk hakları, sinema ve basın, son defa düzenlendiği dokuzuncu yılında ise komedi olarak belirlenmiştir. Düzenlendiği ilk iki yıl ulusal nitelikte olup sadece yerli film gösterimlerinin yer verildiği festival, üçüncü yılından itibaren uluslararası nitelik kazanmıştır. Uluslararası nitelik kazandıktan sonraki dönemlerde her yıl başka bir ülkeden sinema gösterimleri yapılmıştır. Bu ülkeler festivalin üçüncü yılından itibaren sırasıyla; Rusya, Almanya, Fransa, Gürcistan, İran, Fransa ve Almanya’dır.
Festivalde ünlü sanatçıların afişlerinden oluşan sergilerin yanı sıra yerli ve yabancı grupların konserlerine de yer verilmiştir. Festivalin çocuk bölümünde çocuk filmleri gösterilmekle birlikte, teması komedi olan dokuzuncu yılında Erzurumlu çocuklar tarafından hazırlanan Çocuklar Hakkında Komedi sergisi de yer aldı. Festivalde bir gelenek haline gelen Sinema Okulu kapsamında sinema ve televizyon öğrencilerine ünlü yönetmenler tarafından dersler verildmiştir. Türkan Şoray, Ediz Hun, Cüneyt Arkın, Kadir İnanır, Halit Akçatepe gibi ünlü sanatçıların katıldığı festivalde klasik filmler önemli yer tutmuştur. Yerel yönetimden ve üniversitelerden de temsilcilerin katıldığı Dadaş Film Festivali’nin dokuzuncusuna İstanbul Goethe Enstitüsü Müdürü Christian Lüffe de katılım göstermiştir. Canlı mankenlerin katıldığı kortej gösterisi ile başlayan bu festival halktan da yoğun ilgi görmesine rağmen 2014’ten sonra tekrar düzenlenmemiştir.
Referanslar
Elmas, H. (2019). Film Festivallerinin kısa Film yapımına Etkisi (Yayımlanmamış doktora tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Gürpınar,N. (Murat Dadaş). (3. 05. 2014). 9. Uluslararası Dadaş Film Festivali (Video dosyası). https://www.youtube.com/watch?v=fm_xNA1M2ns&ab_channel=MuratDada%C5%9F, (Erişim tarihi: 08.04.2021); Cumhuriyet (29. 10. 2009). 4. Uluslararası Dadaş Film Festivali https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/4-uluslararasi-dadas-film-festivali-94732, (Erişim tarihi: 08.04.2021); Milliyet (30. 04. 2014). Dadaş Film Festivali için Geri Sayım Başladı https://www.haberler.com/9-uluslararasi-dadas-film-festivali-tanitim-5946086-haberi, (Erişim tarihi: 08.04.2021).