Cumhuriyet Nafia Sergisi

Etkinlik Fuar

(Ankara, 11 – 31 Nisan 1944)

İkinci Dünya Savaşı devam ederken, Türkiye’nin her bölgesinde Cumhuriyetin 20 yıllık faaliyetlerini ve gerçekleştirdiği altyapı başarısını yerli halk ve yabancı ülke temsilcilerine göstermek amacıyla düzenlenen Cumhuriyet Nafia Sergisi, başkentin daimî sergi binası olan Ankara Sergievi’nde 11. 04. 1944’de Başvekil Şükrü Saraçoğlu tarafından açıldı. Yirmi gün ziyarete açık tutulan serginin giriş kapısının üzerinde, Milli Şef İsmet İnönü’nün rölyefi yer aldı. İdeolojik yaklaşımı gösteren bu dizaynın tamamlayıcısı ise rölyefin altındaki tunçla yazılmış “Her sahada Cumhuriyet Nafiası mamur vatanın bütün mesnedlerini tahakkuk ettirmek yolundadır” cümlesiydi. Bu serginin bir özelliği de burada sergilenen nafia (bayındırlık) alanındaki birçok projenin yerli uzman ve girişimciler tarafından gerçekleştirilmiş olmasıydı. Serginin yapı işleri kısmında 60 özel proje ve maket yer aldı. Çeşitli pavyonlardan oluşan ve her birinde ulaşımda gerek kara ve gerekse demiryolunda kat edilen mesafeyi gösteren maketler sergilendi. Demiryolu pavyonunda, 20 yılda yapılan demiryolu faaliyetleri maket, grafik ve resimlerle sunulurken, demiryolunun o günkü seviyesine gelinceye kadar geçtiği değişimler canlı bir sunumla ziyaretçilere sunuldu. Sular pavyonunda, su işleri ve barajlar maket ve kabartmalı haritalarla sergilenirken, Şoseler pavyonunda büyük köprüler ve yolların maketleri ulaşılan gelişmeyi somut bir şekilde ortaya koyuyordu. Yapı ve imar işleri pavyonunda ise depreme karşı alınan önlemleri gösteren maketler ile Anıtkabir, TBMM ile cumhuriyet döneminin diğer güzel eseri olan binalarının maketleri yer aldı. Sergide bir de eski eserler pavyonu açılarak, Türkiye’nin sahip olunan şaheserleri teşhir edildi. Nafia Sergisi, Cumhuriyet devrinde o güne kadar yapılan hizmetleri bir özet halinde ziyaretçilerin ilgisine sundu.

Sergi her gün sabah 10:30 ile akşam 19:30 arasında ziyarete açık tutuldu. Ankara’daki yoğun ilgiden dolayı sergi organizatörleri, Cumhuriyet Nafia Sergisi’nin İstanbul’da da açılmasına karar verdi. Mekân konusunda Galatasaray Lisesi ile Eminönü Halkevi arasında kararsız kalan yetkililer, Galatasaray Lisesi’nde mutabık kalarak, 10. 07. 1944 tarihinde sergiyi İstanbulluların ziyaretine sundu.

Referanslar

- (1944). Cumhuriyet Nafıa Sergisi. İstanbul: Cumhuriyet Matbaası; Işıklı, A., Balkan, M. (2008). Fotoğraflarla Türk Fuarcılığı. İstanbul: İFM Yayınları; Sayar, Z. (1944). Nafia Sergisi Münasebetiyle, Arkitekt, 51(70): 147-148.