Çukurova Halk Kültürü Müzesi

Müze Etnografya Müzesi

(Adana, 2015 - )

Kültür varlığı niteliğindeki Kısacıkzade Konağı’nın müzeye dönüştürülmesiyle oluşturuldu. Çukurova Halk Kültürü Müzesi, Adana’nın halk kültürünü yansıtan malzemelerin sergilendiği bir müzedir. 2015 yılında hizmet vermeye başlayan müze Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Türkocağı Mahallesi Ulus Caddesi 24 numarada yer almaktadır. İki katlı yapı 1992 yılında korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillendi. Adana tarihi kent merkezindeki köşe konumu, mimari özellikleri ve tarihsel süreçteki farklı kullanımları bakımından önem arz eden bir sivil mimari örneğidir. Müze binası halk arasında Kısacıkzadeler Konağı ve Düyun-u Umumiye Binası olarak da bilinmektedir. İtilaf devletleri tarafından kurulan Düyun-u Umumiye İdaresi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’nun dış borçlarını denetlemek, vergi ve alacaklarını tahsil etmek için Adana’da 20 yıl kadar bu konakta faaliyette bulundu.

Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından satın alınan tarihi konak özgün durumuna uygun olarak 2005 yılında restore edildi. Restorasyon uygulamaları 2012 ve 2013 yılları arasında yapıldı. Yapı aynı dönemlerde, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nin bünyesinde bir Halk Kültürü Evi kurma çalışmaları yapılıyor olması nedeniyle kullanıma tahsis edildi. Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Türk Halk Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erman Artun’un kendi girişimleriyle oluşturduğu Çukurova Bölgesi ve Adana’nın halk kültürünü yansıtan malzemeler 2005 yılında Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü’ndeki kütüphane binasının üst katında sergilenmeye başladı. Zamanla gönüllülerin de getirdiği malzemelerle zenginleşen koleksiyon için mekan yetersiz kalınca koleksiyonun büyük bölümü depolarda saklandı. Kısacıkzade Konağı’nın Halk Kültürü Müzesi olarak tahsis edilmesi, bölgenin yüzyıllar boyunca oluşmuş halk kültürü birikimini yansıtan niteliktedir.

Somut halk kültürü objelerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla kurulan müzede yaklaşık 1.500 adet folklorik malzeme sergilenmektedir. Geleneksel kıyafetler, halı, kilim, mutfak malzemeleri, tarım aletleri, geleneksel dokumalar, el işi örtüler gibi pek çok malzeme müzenin dermesini oluşturmaktadır. Müze içerisinde yaklaşık 200 kişilik bir konferans salonu bulunmaktadır. Bu salonda seminer, konferans ve söyleşi etkinlikleri düzenlenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Adana Ticaret Odası (2017). Kısacıkzade Konağı Adana’nın Tarihi Dokusuna Katkı Sağladı, ATO Adana Ticaret Odası Dergisi, 63:38; Adana Valiliği (2006). Adana Kentsel Kültür Envanteri. Adana: Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Envanterler Dizisi, 1333; Fansa, B.Ö. (31. 12. 2014). Vergi toplanan konakta halk kültürü yaşatılacak, Hürriyet, http://www.hurriyet.com.tr/vergi-toplanan-konakta-halk-kulturu-yasatilacak-37032285, (Erişim tarihi: 28.09.2019); https://www.gunaydingazetesi.com.tr/cu-adana-halk-kultur-evi-nde-halk-kulturu-yasatilacak/38093/, (Erişim tarihi: 28.09.2019); http://www.yenimesaj.com.tr/artik-halk-kulturu-muzemiz-de-var-H1115719.htm, (Erişim tarihi: 28.09.2019).