Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları Turizm İşletmeciliği Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği

(Çanakkale, 1993 - )

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak turizm alanında yükseköğretim vermek amacıyla kuruldu (1993). Yüksekokul, öncelikli olarak, turizm sektörünün ihtiyaçlarına ve sorunlarına çözüm üretecek teorik altyapıya sahip, sektörün uygulamalarını bilen ve teknolojik gelişmeleri yakından izleyebilen girişimci bireyler yetiştirmeyi hedeflemekteydi. 2002-2003 eğitim-öğretim yılından itibaren Konaklama İşletmeciliği ve Seyahat İşletmeciliği olmak üzere iki bölüm halinde eğitim vermeye başladı. 2009-2010 öğretim yılında Konaklama İşletmeciliği İkinci Öğretim Programı açıldı. 2011-2012 öğretim yılında, Seyahat İşletmeciliği Bölümü, Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Bölümü olarak güncellendi ve eğitim ve öğretim vermeye devam etti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 05.04.2013 tarih ve 488646 sayılı yazısı üzerine ve Resmi Gazete’de yayımlanan 2013/4656 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 28.03.1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30’uncu maddesine göre Yüksekokul kapatılarak yerine Turizm Fakültesi kuruldu. 2019-2020 öğretim yılı itibariyle, Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Rekreasyon Yönetimi olmak üzere dört bölüm ile yükseköğretim hizmeti verilmektedir. Bu lisans programlarından Rekreasyon Yönetimi bölümü henüz öğrenci kabul etmek için gerekli kriterleri sağlamış değildir.

Fakülte, Çanakkale ili merkezi Terzioğlu Yerleşkesi’nde yer almaktadır. Öğretim süresi dört yıldır. Öğrenciler aldıkları teorik derslerin yanı sıra, öğrendikleri bilgileri turizm sektöründe uygulayabilme becerilerini geliştirmek amacıyla staj yapmak (90 günlük zorunlu staj ve İşbaşı eğitim uygulaması) zorundadır. Dili Türkçe'dir. Ancak öğrencilere başta İngilizce olmak üzere ikinci yabancı dil olarak Almanca, Rusça ve Japonca derslerinden birini seçmeli ders olarak verilmektedir. Fakülte binasında 23 derslik, bir bilgisayar laboratuarı ve bir toplantı salonu bulunmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (2005). I. Çanakkale Turizm Biyenali. Çanakkale: Dünya Turizm Örgütü Yayınlar Dairesi, Türkiye Genel Dağıtımcısı Set-Systems.