Çanakkale Alemdar Seyahat (Otobüs Firması)

Ulaştırma İşletmeciliği Otobüs İşletmesi

(Çanakkale, 1969 - 1984)

Merkezi Çanakkale’de bulunan Alemdar Seyahat otobüs firması, Çanakkale-İzmir-İstanbul hattında uzun yıllar çalışmış ve 1984 yılında kapanmıştır. Kemal Aslan tarafından kurulan firma bünyesinde otobüsü olan şahıslar da üye olarak faaliyet göstermekteydi. Otobüs taşımacılığına başladığı yıllarda 12 otobüs ile hizmet verirken zamanla otobüs sayısını arttırarak, kapandığı 1984 yılında 28 otobüsle taşımacılık hizmeti veren bir seyahat firmasına dönüşmüştür. Bu otobüslerden Kemal Aslan’a ait iki otobüs ve oğlu Ünal Ahmet Aslan (Alemdar’a Ahmet) ait olan üç otobüs mevcuttu. Kurulduğu yıllarda güzergâh olarak kullanılan İzmir-Çanakkale-İstanbul arasında genellikle Balıkesir ve Bursa üzerinden otobüsler çalışmaktaydı. Bu tarihlerde Çanakkale Boğazı’nda Çanakkale-Eceabat, Gelibolu-Lapseki ve diğer arabalı vapur hatları henüz otobüsleri taşıma faaliyeti göstermemekteydi. Araba vapuru olanağı bulunmadığı için otobüsler Yalova’dan İzmit’e dönerek körfezi dolaşmak zorundaydı. 1960’lı yıllarda İstanbul’dan Çanakkale Eceabat’a geldiğinde karşıdan karşıya geçmek için genellikle küçük motorlu gemilerle karşıya geçilirdi ve seyahate Çanakkale’nin merkezinden otobüsle devam edilirdi. Bu tarihlerde sadece Çanakkale-Eceabat arasında küçük boyutta araba vapuru seferleri düzenlenebilmekteydi. Kilitbahir’den Çanakkale’ye sadece bireysel küçük araçlar arabalı vapurlarla taşınabilmekteydi. Otobüs seferleri Ayvalık ve Gemlik üzerinden yolcu gemisi ile çarşamba ve cumartesi günleri sağlanabilmekteydi.

Alemdar Seyahat’in yolcu taşıma güzergâhı üzerinde bulunan Çanakkale’nin merkezinde Kemal Aslan’ın kendisinin işlettiği bir yazıhanesi bulunmaktaydı. Ayrıca Çanakkale’nin Ezine ilçesinde Çico lakaplı Necati Aktaş’ın işlettiği bir yazıhane, Gelibolu’da Nurettin Su’nun işlettiği bir yazıhane, Ayvacık’ta İsmail Yılmaz’ın işlettiği bir yazıhane, Tekirdağ’da ve Keşan’da Ahmet Bey’in ve Ertuğrul Bey’in işlettiği yazıhaneler, Edremit’te ve İzmir’de Özer Bey’in işlettiği yazıhaneler bulunmaktaydı. İstanbul Topkapı yazıhanesini ise, Basri Sezer ve Kamil Can işletmekteydi. Kemal Aslan, 08.07.1983 tarihinde vefat etti. Alemdar Seyahat’in kapanma nedeni ise zamanla oluşan rakiplere önlem almaları ve güzergâh sayısını arttırmak amacıyla otobüs sahiplerinin birleşerek Çanakkale Seyahat’i kurmaları oldu. Yeni kurulan Çanakkale Seyahat ise, 1993 yılına kadar seyahat firması olarak varlığını sürdürdü, bu tarihte firmalar kooperatifleşerek Truva Seyahat’i kurdular. Ünal Ahmet Arslan (Alemdar Ahmet) ise, 1991 yazında yazıhanesini sattı. Ailevi ve sağlık sorunları nedenleri ile sektörden ayrıldı.

Referanslar

Aslan, Ü. A. ile 17.12.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: B. Eşitti); https://www.facebook.com/aranturizm/posts/2139667779418416, (Erişim tarihi: 18.11.2019); http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=145132&start=40, (Erişim tarihi: 18.11.2019).