Bursa Yaşam Kültürü Müzesi

Müze Etnografya Müzesi

(Bursa, 2018 - )

Müze binası, XVIII. yüzyılda Bursa’da deri tabakhaneleri olan Hasan Eşref’in ailesi için yaptırdığı tarihi konaktır. Hasan Eşref öldükten sonra kızı Hacer bu konakta aşamaya devam etti, evlendi ve iki çocuk dünyaya getirdi. Eşref’in eşi Hacer Hanım 1986 yılında vefat ettikten sonra, özel mülkiyette olan bu yapı kamulaştırılarak belediyeye devredildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi bu tarihi konağın restorasyonunu üstlendi. Sonrasında Prof. Dr. Ayten Sürür ve Ahmet Erdönmez danışmanlığında yaşayan müze fikrine sadık kalınarak düzenlendi. 2018 yılında Bursa Yaşam Kültürü Müzesi olarak halkın ziyaretine açıldı. Bu müzenin açılışıyla ile birlikte Bursa’ya ait değerlerin yaşatılması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amaçlandı. Bursa Yaşam Kültürü Müzesi durağan ve mekâna dayalı klasik müzecilik anlayışı yerine yaşantılardan yola çıkan modern müzecilik anlayışını benimseyen bir müzedir. Etkinlikleri, atölyeleri ve eğitim çalışmaları ile canlılığını her zaman koruyan müzelerden biridir. XVIII. yüzyıla ait geleneksel Türk Sivil Mimarisinin güzel bir örneği olan bu konak, geleneksel Türk evi plan tipinde ahşap ve kagirden yapıldı. Sofa ve sofaya açılan odalar şeklinde tasarlanan yapı, bodrum kat üzerine iki kat olarak 158 metrekarelik taban alan üzerine inşa edildi.

Bursa Yaşam Kültürü Müzesi'nde geleneksel yaşam kültüründe unutulmakta olan örf ve adetler canlandırmalarla anlatılmaktadır. Bu örf ve adetler içerisinde; misafir ağırlama, çeyiz geleneği, Gezek ve hamam kültürü, sünnet vb. yer almaktadır. Ayrıca müzede geleneksel hayatta kullanılan objeler sergilenmektedir. Bunlar arasında; yorganlar, hamam takımları, dikiş makineleri ve sofa mangalları yer almaktadır. Yaşayan müze anlayışı ile konak, temalara göre bölümler şeklinde düzenlendi.

Müzede farklı etkinlikler ve atölye çalışmaları yapılmaktadır. Hem yetişkinler hem de çocuklar için masal geceleri düzenlenmektedir. Müzede ayrıca drama ile geçmişe yolculuk, etamin atölyesi, geleneksel turşu yapımı gibi etkinlikler ile unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunları da canlandırılmaktadır. Drama Atölyesi okul öncesi, ilk ve ortaöğretim ile yetişkin grupları şeklinde farklı yaş grupları için haftanın farklı günlerinde gerçekleştirilmektedir. Bu atölyeler randevulu ve ücretsizdir.

Referanslar

Cengiz, İ. (2014 ). Yaşayan Müze Bursa. Bursa: Kültür Sanat ve Turizm Tic. A.Ş.; Dedehayır, H. ve Değirmenci, M. (2013). Kent Tarihi Müzeleri ve Arşivleri: Çekül Vakfı- Tarihi Kentler Birliği Yayınları, Kılavuz Kitapçıklar Dizisi, 2; http://www.bursamuze.com/bursa-yasam-kulturu-muzesi-519/, (Erişim tarihi: 07.02.2019).