Bursa Vakıf Kültürü Müzesi

Müze Etnografya Müzesi

(Bursa, 2017 - )

İlk Osmanlı başkenti olan Bursa, Osmanlı vakıf kültürünün şekillendirildiği ilk şehirlerden biridir. Müzede ziyaretçilere vâkıfın ne olduğu, nasıl geliştiği, kültürümüze katkıları ve dünyaya nasıl yayıldığı anlatılmaktadır. Müze birçok müzenin içinde bulunduğu Merinos Atatürk Kültür Merkezi içinde ikinci kattadır. Tek kattan oluşan müzede o dönemde vakıflarda kullanılan eşyalar tanıtılmaktadır. Müze 2017 yılında hizmete açıldı. Müzede vakıf öğelerinden oluşan en güzel Bursa örnekleri aslından kopya edilmiş minyatür şeklinde sergilenmektedir. Müze, 15 farklı bölümden oluşmaktadır. Müzede toplamda 500 farklı eser sergilenmektedir.

Müzenin giriş kapısı Kozahan kapısı düşünülerek yapıldı. Hemen arkasında kündekari tekniğiyle yapılmış Yeşil türbe kapısının imitasyonu bulunmaktadır. Girişin karşısında vakıf ve vakfiyenin ne olduğu anlatılmaktadır. Müzede Osmanlılar döneminde vakıf kültürü, Müslüman Türk devletlerinde vakıf kültürünün gelişmesi, camiler, kütüphaneler, geleneksel bursa çarsısı kervansaraylar ve hanlar, kuş evlerinin maketleri, sadaka taşı, türbeler, medreseler, sıbyan mektepleri, tekke ve zaviyeler, aşevi, darüşşifa, yol köprü vakıfları, hamamlar ve Irgandı Köprüsü hakkında bilgiler yer almaktadır. Vakıf eserlerinin Bursalı örnekleri aslından kopya edilerek minyatür şeklinde hazırlandı. İçinde Yeşil Camii, Ulu Camii, Muradiye Medresesi, Kozahan ve Irgandı Köprüsü’nün küçültülmüş minyatürleri sergilenmektedir. Ulucami şadırvan örneğinin üst tavanında halı sergisi de mevcuttur. Cami, tekke ve dergâhlardan toplanmış eşyalar cam vitrinlerde sergilenmektedir. Bunlardan bazıları, Kuranı kerimler, tombak şamdanlar, hat levhaları, hilye-i şerifler, dervişlerin kullandığı teberler, mühürler, kemer tokaları, kuş evleri, zemzem tepsisi, ibrikleri, nalınlar, bakır şamdanlar, zikir tespihleri ve eski kilimlerdir. Balmumu heykeller ile imarethane canlandırması vardır. Ayrıca müze içerisinde hamam örneği de mevcuttur. Müzede Muradiye Camii’nden vakfedilen devasa boyutlardaki 500 yıllık elyazması Kuran-ı Kerim ve Peygamberin hırkasının sarıldığı destimal-i şerif gibi ilgi çeken eserler yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bursa Büyükşehir Belediyesi (2019). Müzeler Rehberi. Bursa: Bursa Büyükşehir Belediyesi Yayını; Bursa Büyükşehir Belediyesi (2019). Bursa Vakıf Kültürü Müzesi Broşürü. Bursa: Bursa Büyükşehir Belediyesi Yayını; http://www.bursamuze.com/bursa-vakif-kulturu-muzesi-511/, (Erişim tarihi: 17.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://vakifkulturumuzesi.com/, (Erişim tarihi: 17.07.2019).