Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali

Terminal, Havalimanı ve Liman Otobüs Terminali

(Bursa, 1961 – )

Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren üretim ve tüketim faaliyetlerini desteklemek için taşımacılık sektörüne yapılan yatırımların ve teknolojinin gelişmesi sonucu ortaya çıkan ulaştırma araçlarının kullanılmasıyla Bursa’da Ulu Camii ve çevresinde küçük ölçekli garajlar kuruldu. 1950’li yıllarda bölgede düzensiz ve dağınık olarak faaliyet gösteren küçük ölçekli garajların yetersiz kalması, sektörün gelişmesi ve yolcu süreçlerinin tek merkezden yönetebilme isteği garaj inşasının temelinin atılmasına neden oldu. Bu bağlamda ihtiyaçlara cevap verebilmek için 1957 yılında günümüzde Bursa Kent Meydanının bulunduğu yerde Santral Garajın temelleri atıldı ve şehir içinde bulunan küçük garajlar kapatılarak 1961 yılında bu terminalde yolcu taşıma faaliyetlerine başlandı. 1978 yılında çıkan yangının sonucunda oluşan zararın vermiş olduğu negatif etki, terminalin konum ve kapasite olarak yetersiz kalması sonucunda yeni bir otogar alanı inşa edilmesi sürecine girildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu ihaleyle 13.12.1995 tarihinde Bursa Şehirlerarası ve Uluslararası Otobüs Terminali’nin temelleri atıldı. Terminal, 15.06.1997 tarihinde yap-işlet-devret modeliyle İstanbul yolunun sekizinci kilometresinde tek katlı olarak işletmeye açıldı. Terminalin 13.592 metrekare kapalı alanı ve 177.487 metrekare açık alanı olmak üzere toplam 191.079 metrekare alanı vardır. Açık alanlar ise 30 bin metrekare yürüyüş alanı, 80 bin metrekare yol ve otopark alanı, 65 bin metrekare ise yeşil alandır. Otogar içinde 104 adet peron, 250 özel araç kapasiteli otopark, 116 otobüs kapasiteli otobüs parkı mevcuttur.

Alan içerisinde belediye adına çalışan idari personel dâhil taşımacı, acenta çalışanlarıyla beraber yaklaşık 1.800 kişi istihdam edilmektedir. Otogarda bir adet emanet noktası, bir adet banka, altı adet bankamatik, bir adet pastane, bir adet Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) acentası, bir adet lokanta, yedi adet kantin, beş adet büfe, 13 adet pasta-şekerleme mağazası, dört adet hediyelik eşya mağazası, iki adet çay ocağı, iki adet kuaför, iki adet tuvalet, iki adet otopark, bir adet şoförler lokali, bir adet benzin istasyonu, bir adet yıkama yağlama istasyonu, 12 adet tamirhane–yedek parça mağazası gibi ticari birimler yer almaktadır. Otobüs Yazıhaneleri Temin Tevzi Kooperatifi (BOY-KOOP) idari merkezi, jandarma karakolu, zabıta karakolu, trafik zabıta birimi, sağlık ocağı, trafik kontrol polis noktası, Ulaştırma Bakanlığı kontrol noktası gibi idari birimler de bulunmaktadır.

Terminalde günde ortalama 800 otobüs seferi ve 30 bin yolcunun taşınması yapılmaktadır. Terminalin kent içi ile erişimi karayolu toplu taşıma araçları ile yapılmakta olup, kentin şehirlerarası erişilebilirliği denizyolu ve karayolu taşımacılığı birimi olan otogar ile sağlanmaktadır. Dolayısıyla denizyolu ve karayolu taşımacılığı kentin çevresindeki yerleşimlerle ilişkisini güçlü kılmaktadır.