Bursa Mamulat ve Mahsulat Sergisi

Etkinlik Fuar

(Bursa, 31 Ağustos – 31 Eylül 1906)

Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkış yıldönümü olan 31. 08. 1906 tarihinde açıldı ve bir ay süreyle açık kaldı. 1905’te Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından başlatılan serginin hazırlıkları, halefi Tevfik Bey tarafından tamamlandı ve açılışı yeni vali tarafından yapıldı. Hüdavendigâr Vilayeti’nin ve bölgenin ilk sergisi olma özelliği taşıyan 1906 Bursa Sergisi, vilayetin son zamanlara gösterdiği gelişmeyi göstermek, vilayet sınırları içinde üretilen ürünlerin tanıtılmasını sağlamak, hızla gelişen ipek ve havlu üretimini duyurmak, çiftçilere tarımsal verimliliği artıracak iyi tohum ve tarım aletleri hakkında bilgi vermek; vilayetin mahsul ve ürünleri ile çiftçilik ve ipekçilikteki gelişmelerin sonuçlarını ortaya koymak amacındaydı.

Sergi komisyonu başkanı olarak Vali Paşa, nefâset ve mükemmeliyetçe başarı kazananların sahiplerine nişan ve iftihar belgesi verilmesi için İstanbul hükümetinden izin istedi, bunun katılımı artıracağına işaret etti. Bu amaçla Bursa Sergisi Madalyası yaptırdı ve serginin duyurulması için merkezi hükümetten yardım talep etti.

Sergi, Vilayet Maarif müdürlüğünün ısrarıyla valilik ile bakanlıklar arasında uzun süren bir yazışma sürecinden sonra Bursa Mekteb-i İdadi-i Mülkiye’sinde yapıldı. Okulun 21 salonu ve sınıfı, 21 sergi şubesi olarak düzenlendi. Her şubede bir kategorinin ürünleri sergilendi. Kız mektepleri el işleri; halıcılık; antika ve el işleri; ipek kumaşlar; havluculuk; ipekçilik; Singer dikiş makinası ürünleri; tütün ürünleri; mücevherat ve gümüş kaplar; Bursa Sanayi Mektebi ürünleri; İstanbul Sanayi Mektebi işleri ve muhtelif işler; orman ve maden işleri; saraçlığa ve dericiliğe ait işler; ziraat âletleri; şekercilik ve pastacılık; dokuma tezgâhları; toprak mahsulleri; yiyecek mahsulleri; güzel sanatlar; Kütahya çinileri ürünleri; halılar, halı tezgâhları, zeytinyağları, sabunlar, Eskişehir lületaşları ve maden ürünleri sergilenen ürünler arasında yer aldı. Okul bahçesinde de yedi pavyon kuruldu. Ziyaretçilerin eğlenmesi için bahçede sinema gösterimi, düzenli müzik konseri ile lokanta ve kahvehane hizmeti verildi. Acemler’de at ve bisiklet yarışları ile koşu ve güreş müsabakaları organize edildi. Ayrıca sergi bahçesinde Çifteler Harası’nda yetiştirilen iyi cins atlar ile yine Bursa’da imal edilen fayton ve tatar arabaları sergilendi.

Yararlanılan Kaynaklar

Işıklı, A. (2012). Türkiye Fuar Albümü. İstanbul: İFM Yayınları; Memiş, Ş. (2015). 19. Yüzyılda Bir Sanayileşme Stratejisi Olarak Uluslararası Fuarlar: Osmanlı Örneği (Yayımlanmamış doktora tezi), İstanbul: İstanbul Üniversitesi; Kumaş, N. (2020). 2. Abdülhamid Döneminde Bursa’da Sosyal Hayat 1876-1909. Bursa: Sentez Yayıncılık; Servet-i Fünun, 6 ve 20. 09. 1906.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kumaş, N. (2020). 2. Abdülhamid Döneminde Bursa’da Sosyal Hayat 1876-1909. Bursa: Sentez Yayıncılık.