Bristol Oteli

Konaklama Tesisi Otel

(Beyoğlu, İstanbul, 1893 - 1980)

05. 08. 1892 tarihinde temeli atılan Bristol Oteli’nin Ermeni Katolik Patrikliği tarafından 1893 yılında tamamlandığı ve ilk işletmecisinin Fransız Loghoteti olduğu bilinmektedir. Bazı otel işletmeleri, turizm açısından ünlü destinasyonlar olmalarından dolayı ünlü kent ve yerleşim merkezlerinin adını taşımaktadır; Bristol Oteli de bunlardan bir tanesidir. Bazı kaynaklarda; otelin daha önce Petersburg Büyükelçisinin Yalısı olduğundan da bahsedilmektedir. Bristol Otel’in konumu Odakule yanında ve Mezarlık sokağının üzerinde yer almaktaydı. Buna göre Huber Haritası’nda; Bristol Otel’in tek cepheli olması ve haritadaki kapı numarası nedeniyle, girişinin Mezarlık Sokağı (Şimdiki Meşrutiyet Caddesi) üzerinde olduğu anlaşılmaktadır. Otelin mimari yapısı ile ilgili az sayıda belge olması ve günümüze sadece giriş cephesinin ulaşması nedeniyle otelin mimarisi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak zordur. İç mimarisi ile ilgili olarak; otelde giriş holü, bu holün yayında iki oda ve merdiven, asansör, servis alanları, bağlantı koridorları ve geniş bir alandan oluşan 100 kişi kapasiteli salon olduğu bilinmektedir. Ayrıca dış mimari cephesinin dikdörtgen planlı ve iki cepheden oluştuğu da Huber haritasında görülmektedir. Bristol Otel’i yedi katlı olup giriş ve bodrum katı hariç bu katların her birinde onar adet oda bulunmaktaydı. Bristol Oteli’nin tuğla malzemeden kargir sistemde yapıldığı ve Neo klasik dönemin izlerini taşıdığı anlaşılmaktır. Ömer Lütfü Bengü tarafından 1918 yılında satın alınan otel, vefatından sonra bir bankaya satıldı. 1893-1950 yıları arasında çeşitli isimlerin işletmeciliğini yaptığı Bristol Oteli, 1980 yılında turizm sektöründe rekabet edemeyerek otelcilikte hizmet ömrünü tamamladı. Böylece kapanan Bristol Oteli’nin binası da aynı tarihte yıkıldı. Yıkımından sonra Bristol Oteli’nin giriş cephesindeki mimari yapı kullanılarak yapılan bina, bir Vakıf tarafından 2005 yılında müze olarak kullanılmaya başlandı. Suna ve İnan Kıraç Pera Müzesi olarak hizmet veren yapının, yeni betonarme bir yapı olduğu ve dış mekâna açılım özelliği taşıyan teras katının tamamen yeni malzeme ile inşa edildiği anlaşılmaktadır.

Referanslar

Alus, S. M. (1995). İstanbul Kazan Ben Kepçe. İletişim Yayınları: İstanbul: Çelebi, E. (2010). İstanbul’un Tarihi Otelleri (1840-1914) ve Koruma Kapsamında Galata ve Pera Otellerinin Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Çelik, Z. (1998). 19. Yüzyılda Osmanlı Başkenti Değişen İstanbul. İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı; Dökmeci, V. ve Çıracı, H. (1990). Tarihsel Gelişim Sürecinde Beyoğlu. İstanbul: Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu yayını.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çelebi, E. (2010). İstanbul’un Tarihi Otelleri (1840-1914) ve Koruma Kapsamında Galata ve Pera Otellerinin Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.