Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD)

Sivil Toplum Kuruluşu Yatırımcı/İşletmeci STK

(Bozcaada, Çanakkale, 2008 - )

Turizm endüstrisi sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelerin, turizmin doğası gereği birbirleriyle uyum içerisinde olmaları, işbirliği ve yardımlaşma içerisinde faaliyetlerini sürdürmeleri gerekmektedir. Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD), Bozcaada’da bulunan turizm işletmelerinin bir arada uyum içerisinde olmaları için çalışmalarını sürdürmektedir. Derneğin merkezi Çanakkale Bozcaada’dır ve şubesi bulunmamaktadır.

BOZTİD, Bozcaada turizminde yerel ve küçük olanı öncelikli kabul ederek, kültür turizminin gelişmesini, adanın farklı mevsimlerdeki güzellik ve zenginliklerinin tanıtılmasıyla, adaya gelen misafirlerin ziyaretlerinin yılın 12 ayına yayılmasını sağlayacak çalışmalar yapmaktadır. BOZTİD, Bozcaada’nın doğası, binlerce yıllık geçmişi olan bağcılık ve şarapçılık kültürü, zengin mutfağı ve konuksever halkı ile daha yakından tanınması ve bu nadir özelliklerinin gelecek kuşaklara bozulmadan aktarılması için, yapılan etkinlik ve çalışmalara da destek vermektedir. Derneğin gelir kaynaklarını; üyelik aidatları, gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar, dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler, derneğin mal varlığından elde edilen gelirler, yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar, derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar ve diğer gelirler oluşturmaktadır. BOZTİD, sosyal, ekonomik ve turistik alanda faaliyet göstermektedir. Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümlerine tabidir.

Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği’nin 2019 yılının Aralık ayı itibariyle; 70 konaklama işletmesi, yedi alışveriş işletmesi, bir aktivite işletmesi ve 34 yeme içme işletmesinden oluşan toplamda 112 yerel üyesi bulunmaktadır.

Referanslar

Doğanay, H. (2001). Türkiye Turizm Coğrafyası. Konya: Çizgi Kitabevi; Uçkun, S. (2004). Turizm İşletmeleri. İstanbul: Değişim Kitabevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://www.boztid.org.tr/, (Erişim tarihi: 23.08.2020).