Borçka Karagöl Kamp Alanı

Kamp-Kamping İşletmesi Kamping

Karagöl; XIX. yüzyıl başlarında, Klaskur (Aralık) Yaylası'ndaki bir tepede meydana gelen toprak kayması sonrası, Klaskur (Aralık) Deresi’nin önünün kapanmasıyla oluşan heyelan gölüdür. Kuzey Anadolu Dağları’nın devamı olan Karçal Dağları’nın 3.415 metre kuzeybatısında, Artvin ili, Borçka ilçesi sınırlarında, ilçe merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Göl, deniz seviyesinden 1.450-1.480 metre aralığında, 25 metre derinliğinde ve 50 bin metrekare genişliğindedir.

Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan Karagöl sahası, 14.08.2002 yılında Bakanlar Kurulu tarafından tabiat parkı ilan edildi. Borçka Karagöl Tabiat Parkı 368 hektardır. Göl ve çevresi ise beş hektarlık bir alanı oluşturmaktadır. Göl çevresinde bulunan Savgule ve Heba Dereleri, sularını Karagöl’e taşıyarak gölün beslenmesini sağlamaktadır.

Borçka Karagöl Tabiat Parkı’na, Borçka-Camili (maçahel) karayolunun 20 kilometre doğusundan ulaşılabilmektedir. Parka giriş ücretlidir. Alanda avlanmak yasaktır. Göl çevresinde bulunan ormanlarda; göknar, ladin, sarıçam gibi iğne yapraklı türler ve kayın ağaçları bulunmakta ve vaşak, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ tavuğu, yırtıcı kuşlar ve yöreye özgü kırmızı pullu alabalık görülmektedir.

Borçka Karagöl Tabiat Parkı, birçok farklı turizm aktivitesine açıktır. Karagöl’ü görmek için gelen misafirlerin aynı zamanda dinlenme, yeme-içme ve hoş vakit geçirmelerine imkân verecek uygun alanlar bulunmaktadır. Tabiat parkı çevresinde Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 27 yatak kapasiteli bir tesis bulunmaktadır. Park alanı içinde piknik yapmak için özel yerler ayrılmıştır. Park’ın çevresinde ise doğa gezintisi yapmak için trekking parkurları bulunmaktadır. Eşsiz bir manzara ve doğal güzellikler sunan Karagöl’de doğa fotoğrafçılığı da yapılmaktadır.

Alan, aynı zamanda kamp alanı olarak da kullanılmaktadır. Gölün hemen kıyısında kamp yapılmasına izin verilmemektedir. Borçka Karagöl Tabiat Parkı çevresinde kamp için ayrılmış özel alanlar bulunmaktadır. Bu alanlarda, dünyanın dört bir yanından gelen turistler için konaklama imkânı sunulmaktadır. Park çevresinde bulunan işletmeden çadır kiralanabilmekte veya gelen turistler kendi çadırlarıyla kamp yapabilmektedir. Alanda, özel olarak yapılmış bazı noktalarda kontrolünü sağlamak şartıyla kamp ateşi yakılmasına izin verilmektedir. Kamp alanının etrafında, çocuklu aileler için oyun parkları, kafe ve lokantalar ve tuvalet imkânı sağlanmaktadır.

Borçka Karagöl Tabiat Parkı’na, dört mevsim ulaşmak mümkündür. İlkbahar ve yaz aylarında yoğun olarak piknik, sandalla gezinti ve kamp aktivitelerine olanak veren alanda, sonbahar ve kış aylarında da doğa fotoğrafçılığı ve yürüyüş yapılabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://artvin.ktb.gov.tr/TR-55893/borcka--karagol.html, (Erişim tarihi: 04.11.2019); http://bolge12.ormansu.gov.tr/12bolge/Files/doga%20master/Artvin%20Tabiat%20Turizmi%20Master%20Plan%C4%B1.pdf, (Erişim tarihi: 04.11.2019); https://www.researchgate.net/publication/295676147_Artvin%27de_Onemli_ve_Hassas_Alanlar, (Erişim tarihi: 04.11.2019); Kopar, İ. ve Sever, R. (2008). Karagöl (Borçka-Artvin), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11 (1): 21-38; Surat, H., Surat, B. Z. ve Özdemir, M. (2014). Korunan Alanların Rekreasyonel Kullanımı ve Yerel Halkın Farkındalığı: Borçka Karagöl Tabiat Parkı Örneği. II. Ulusal Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumu “Akdeniz ormanlarının geleceği: Sürdürülebilir toplum ve çevre. Türkiye: Isparta.