Blaundos Antik Kenti

Doğal ve Kültürel Miras Antik Kent

Uşak ili ve çevresini içerisine alan bölge, Lydia ve Phrygia antik bölgelerinin arasında yer almaktadır. Bu nedenle birçok farklı kültürün etkisinde kaldı. Karun hazineleri, Sebaste, Pepuza ve Blaundos antik kenti gibi birçok tarihi yapı bu çok kültürlü coğrafyanın kanıtlarındandır. Uşak iline 40 kilometre, Ulubey ilçesine ise sekiz kilometre mesafede bulunmaktadır.

Blaundos antik kentinin MÖ IV. yüzyılın sonları, MÖ III. yüzyılın ilk çeyreğinde kurulduğu düşünülmektedir. MÖ 333 yılında Büyük İskender’in ölümünden sonra Blaundos’un da içinde yer aldığı bu bölge I. Antigonos Mophtalmos’un yönetiminde kalmıştır. Daha sonra Thrakia valisi Lysimachos’un egemenliğine girmiştir. Bu bölge Makedon kökenli komutanlar tarafından yönetilmiştir. MÖ 188’de Pergamon Krallığı'na dahil olmuştur. MÖ 133’de ise Roma’nın egemenliğine girmiştir. MS V. yüzyıla kadar Roma egemenliğinde kalmış, daha sonra Bizans Çağı boyunca bu kent yaşanılan bir yer olmuştur. IX. yüzyıl ile XII. yüzyıl arası Kilise kayıtlarında nüfusun azaldığı ifade edilmektedir. Bu tarihten itibaren hiçbir kayıta rastlanmadı. Blaundos antik kenti günümüzde Sülümenli Köyü yakınlarında bulunmaktadır.

Blaundos’ta kleros tipi bir koloni yapısıdır. Genellikle askerlere araziler verilip karşılığında orduyu desteklemeleri istenmekteydi. Büyük Uşak Kanyonlarının içinde yer alan Blaundos antik kenti üç tarafı derin ve dik vadiyle çevrili, tek bir giriş kapısı olan ve çevresi savunma duvarlarıyla çevrili bir yapıdır. Düzgün kesme taş bloklarla yapılan giriş kapısı ve savunma kuleleri günümüze kalan önemli yapılardandır. Şehrin girişinde bulunan ve su kemeri olduğu tahmin edilen yapı da dikkat çekicidir. Şehrin iki tarafında kaya mezarları bulunmaktadır. Günümüzde Uşak Üniversitesi, Uşak Valiliği ve Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kazılar yürütülmektedir. Büyük Uşak Kanyonları, Ulubey Cam terası ziyareti gelen ziyaretçiler Blaundos antik kentini de ziyaret edebilmektedir.

Referanslar

Akbıyıkoğlu, K. (1997). 1995 Yılı Blaundos (Sülümenli) Kazısı, İçinde; A. Uğuroğlu, İ. Eroğlu, N. Ülgen, H. Eren, F. Bayram, F. Kaymaz, B. Özgüven ve A. H. Ergürer (Editörler), Müze Kurtarma Kazıları Semineri (ss. 29-48). Ankara: Kültür Bakanlığı Milli Kütüphane Basımevi; Czichon, R. M., Söyler, Ş., Can, B. ve Çavuş, İ. (2017). Yüzey Araştırmaları ve Kazıları Işığında Uşak. İstanbul: Zero Prodüksiyon Kitap-Yayın; Filges, A. (2002). “Blaundos 2000”, Araştırma Sonuçları Toplantısı, Ankara.