Birinci Mevki

Kavram

Uçaklarda lüks kavramının oluşmaya başlaması 1930’lu yıllara dayanmaktadır. Uçuş sürelerinin uzaması ile okuma, oyun ve yemek yeme ihtiyaçlarına yönelik hizmetler doğdu. İkinci Dünya Savaşı’ndan önce yolcu konforu düşük öncelik olsa da savaştan sonra yükselen ekonomik imkanlar sayesinde gezginler egzotik destinasyonlara uçabilmek istemeleri sonucu havayolları uçuş deneyimine de odaklanmaya başladı. Böylelikle, eğlence, yemek ve uçak içerisinde lüks deneyim imkanları sunulmaya başlandı.

Günümüzde, birinci mevki uluslararası alanda first class olarak bilinen ücret tipidir ve uçak içerisinde özel bir bölümü ifade eder. Hava yollarında yolcular ödenen ücrete veya sunulan hizmet ve özelliklere göre ayrılmaktadır. Birinci mevki ulaştırma araçlarının türüne ve işletmelerin politikalarına göre farklı özelliklerde olabilmektedir. Ancak temel özelliği business class, coach ve economy class ücret tiplerine oranla daha pahalı olması ve verilen hizmetin sınır tanımamasıdır. Havayolu işletmeleri için uçağın ilk 12-16 koltuğunu oluştur. Çok önemli kişiler (VIP) ile ticari anlamda önemli kişiler (CIP) tarafından tercih edilmektedir.

Her uçuşta birinci mevki uygulaması bulunmayabilir. Hava yolları arz talep dengelerine göre kısa mesafeli uçuşlarda birinci mevki kullanmamaktadır. Genellikle beş saat ve üzeri uçuşlarda birinci mevki uygulaması devreye girmektedir.

Birinci mevki kapsamı havayollarına göre değişmekle birlikte sundukları hizmetlere bakıldığında konfor, rahatlık, lüks hizmet sunmaktır. Tek veya çift kişilik süitler, yatağa dönüşebilen koltuklar, ünlü şeflerin mutfağından çıkmış çeşitli yemek menüleri, en iyi içecek ve sunumları, çeşitli hediyeler, aktiviteler, eşsiz dekorlar, spa, masaj, LCD televizyon ve çeşitli elektronik donanımlar, otel odalarını aratmayan hizmetler arasında sayılmaktadır.

Birinci Mevki hizmeti sunan hava yollarından bazıları; Kuwait Airways, Saudia Airlines, Etihad Airways, Emirates, Swiss International Air Lines, British Airways, Korean Air, Thai Airways, Cathay Pacific, Singapore Airlines, Japan Airlines, Lufthansa, Air China, All Nippon Airways, China Eastern Airlines, Air France, Qantas, Virgin Atlantic, Qatar Airways şirketleridir.

Referanslar

IATA. (2018, June 5). IATA Passenger Glossary of Terms. Temmuz 2019 tarihinde IATA - International Air Transport Association: https://www.iata.org/whatwedo/passenger/Documents/IATA-Passenger-Glossary-of-Terms.xlsx, Pan American World Airways. (2019, 07 01). Luxury on Wings. PanAm.org: https://panam.org/pan-am-stories/551-luxury-on-wings adresinden alındı Türk Dil Kurumu., Birinci Mevki. Türk Dil Kurumu Sözlükleri: http://sozluk.gov.tr, (Erişim tarihi: 07.01ç 2019).