Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri

(Ankara, 1995 - )

Başkent Üniversitesi bünyesinde yer alan yedi meslek yüksekokulundan biri olan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, ilk öğrencilerini 1995-1996 eğitim-öğretim yılında aldı. Amacı, bünyesinde barındırdığı programlara ait sektörlerin ihtiyaç duyduğu ulusal ve uluslararası konularda duyarlı, yenilikçi ve nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

Turizmle ilgili olarak Turizm ve Otel İşletmeciliği, Yiyecek İçecek İşletmeciliği ve Turist Rehberliği” olmak üzere üç programla faaliyet gösteren yüksekokul, Yiyecek İçecek İşletmeciliği Programının kapanması ve Turist Rehberliği Programının Turizm ve Seyahat Hizmetleri olarak değiştirilmesini müteakiben Aşçılık Programının da açılmasıyla son hâlini aldı. Turizm alanları dışında Adalet, Adalet İkinci Öğretim, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Çocuk Gelişimi, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ile Radyo ve Televizyon Programcılığı programlarıyla toplam 10 farklı programa ulaştı. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun bünyesinde 2019-2020 akademik yılında dört öğretim üyesi ve on sekiz öğretim görevlisi olmak üzere toplam 22 akademik personel görev yapmaktadır.

Ankara ilindeki vakıf üniversiteleri içerisinde önlisans düzeyinde Turizm ve Otel İşletmeciliği ve Aşçılık programlarına sahip tek meslek yüksekokulu olma özelliği ile bölgenin nitelikli personel ihtiyacını karşılayan bir yapıya sahip olan okul, her geçen yıl öğrenci sayısını arttırarak 2019-2020 akademik yılının güz yarıyılında toplam 405 öğrenciye ulaştı. Meslek Yüksekokulun eğitim-öğretim programları incelendiğinde, programların tamamının ağırlıklı olarak mesleki yeterlikleri geliştirmek üzerine düzenlendiği ve uygulamalı derslere ağırlık verildiği görülmektedir. Tüm programlarda en az 30 işgünü zorunlu yaz stajı mevcuttur. Stajını yapmayan öğrenci mezun olamamaktadır. Aşçılık, Turizm ve Otel İşletmeciliği ile Turizm ve Seyahat Hizmetleri programlarından mezun olanlar içinde ağırlıklı olarak otel ve acenta çalışanları olmak üzere, akademisyenlerin, kamu kurumları personelinin ve özel sektörde orta ve üst düzey yönetici kademesinde çalışanların olması yüksekokulun kuruluş amacına hizmet ettiğini gösterir niteliktedir.