Barış Manço Müzesi

Müze Sanat Müzesi

(Kadıköy, İstanbul, 2010 - )

Barış Manço’nun hayatının son 18 senesini ailesiyle birlikte geçirdiği evidir. Kendisine ait programlarında Barış Manço Moda 81300 repliğiyle özdeşleşen ve İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yer alan köşk, birinci derece tarihi eser olma özelliği taşımaktadır. Viktoryen tarzda XIX. yüzyılda inşa edilmiş olan köşkün restorasyonu, köşkü satın aldığı dönemden sonra özgün haline sadık kalacak şekilde Barış Manço tarafından gerçekleştirildi.

Barış Manço’nun vefatından sonra bu köşk, müzik evi gibi farklı amaçlarla da kullanıldı; yaklaşık 10 sene sonra ise müzeye dönüştürüldü. Köşk ziyarete 09. 06. 2010 senesinde açıldı. Köşkün müzeye çevrilmesinde üçlü bir işbirliği sağlanmış olup; köşkün mülkiyeti Halk Bankası’na, müzenin işletmeciliği Kadıköy Belediyesi’ne, içerisinde yer alan eşyalar ise Manço Ailesine aittir. Müzede yer alan çoğu eşya antika niteliğinde olup, Barış Manço ve eşi tarafından toplanmışlardır. Müzede sergilenen mobilyalarda özellikle Fransız, Viyana ve İngiliz ekolüne ait eserler bulunmakta; ayrıca çeşitli odalarda sanatçının tablo koleksiyonundan parçalar sergilenmektedir. Barış Manço Müzesi, dört kattan oluşmakta ve yaklaşık 3.000 kadar eser sergilenmektedir.

İkinci kat olarak nitelendirilen müzenin en üst katında iki adet yatak odası, bir adet banyo ve bir adet alçak tavanlı sergi alanı bulunmaktadır. Bu kat Barış Manço’nun oğulları olan Doğukan Manço ve Batıkan Manço’nun yatak odaları ve çalışma alanlarından oluşmaktadır. Doğukan Manço’ya ait olan odada, Barış Manço’nun Belçika Kraliyet Akademisi’nden aldığı resim ve grafik eğitimi sonucunda elde ettiği birincilik belgesiyle, sanatçıya ait grafik çalışmaları sergilenmektedir. Batıkan Manço’nun odasında ise 1988’den 1998 senesine kadar yayınlanan 7’den 77’ye programı içerisinde yer alan Adam Olacak Çocuk bölümünden kesitler gösterilmektedir. Bunlara ek olarak 150’den fazla ülkeyi ziyaret ettiği “Dönence” programına ait yaklaşık 450 adet VHS orijinal beta kaset, sanatçıya ait pasaportlar ve kişisel eşyalar, fotoğraf makinesi koleksiyonu ve çocuklarına ait oyuncaklar da bu katta sergilenmektedirler.

Birinci katta Barış Manço ve Lale Manço’ya ait ebeveyn yatak odası, bir adet misafir yatak odası ve banyosu bulunmaktadır. Ebeveyn yatak odasında XIX. yüzyıl sonu ile XX. yüzyıl başlarına ait antika yatak takımları, tablolar, Barış Manço ile özdeşleşen yüzükleri ile kemerleri sergilenmektedir. Misafir yatak odasında ise yine antika mobilyalara ve sanatçının tablo koleksiyonundan parçalara rastlanmaktadır. Müzenin giriş katında salon, yemek odası ve kıyafet odası bulunmaktadır. Salonda sanatçının en çok duygusal bağ kurduğu ve O benim rüyam olarak tanımladığı piyanosu sergilenmektedir. Manço’nun farklı ülkelerden getirdiği, renkli cam vazo koleksiyonu da salonda gösterilmekte; bunlara ek olarak ödüllerinin sergilendiği bir bölüm de bulunmaktadır. Heykeltıraş Murat Daşkın tarafından yapılan sanatçının silikon heykeli de burada yer almaktadır. Yemek odasında ise antika mobilyalar ile sanatçıya çeşitli ülkelerden hediye edilen beratlar ve değerli cam mine işlemeli likör takımları bulunmaktadır. Sanatçının vefat ettiği gece yemek masasının üzerine bıraktığı eşyaları ise muhafaza edilmiş şekilde yemek odasında sergilenmektedirler. Kıyafet odasında ise Barış Manço’yla özdeşleşen çeşitli kıyafetleri, askerlik üniforması ve diğer eserler yer almaktadır.

Müzenin birinci katında ise şövalye odası, kışlık ve yazlık bahçeler ile yönetim odası bulunmaktadır. Belçika Kraliyet Ailesinden aldığı şövalye unvanı armasından esinlenen Barış Manço, cam ve kapı kollarına vitraylar yaptırarak şövalye odasını süslemiş. Bu odada ayrıca şövalyeler döneminden kalma aksesuarlar, sanatçıya ait çalışma masası ile heykeli, kendisine ait besteler ile tabloları ile resim yaparken kullanmış olduğu boyalar bulunmaktadır. Kışlık bahçede müzeye hediye edilen değerli parçalar, yazlık bahçede ise müzisyenin beraber çalıştığı gruplara ait orijinal afişler yer almaktadır. Yönetim ofisinde ise sanatçıya ait arşivler muhafaza edilmektedir.

Referanslar

Yum, B. İle 15.12.2019 tarihinde yapılan görüşme (Görüşen: M. Altuğ Şahin); http://www.barismanco.kadikoy.bel.tr, (Erişim tarihi: 15.12.2019).